Кметът на Карлово с официална декларация за „Света София“ в Истанбул

Автор: Plovdiv Now 4008
Кметът на Карлово с официална декларация за „Света София“ в Истанбул

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов прочете своя декларация по повод в началото на редовното заседание на Общинския съвет на 30 юли. Позицията на кмета е по повод промяната на статута на древния християнски храм „Света София“ в Истанбул. Това стана в началото на днешното заседание на Общинския съвет в града:

Ето какво каза градоначалникът:

„Като хилядолетна християнска светиня и духовен център на Православието, „Света София“ е изключителна културна ценност за цялото човечество. Построена е през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на почти 1000 години е най-важната християнска църква. След падането на Константинопол под властта на османските турци е превърната в джамия. През 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция, я обявява за музей.

Тя е един от символите на Истанбул и е част от Списъка с обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на Българската православна църква, както и на всички православни църкви, държавни лидери и международни институции, за запазване досегашния статут на храма „Света София“ като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!“, гласи текстът, подкрепен от общинските съветници.
        

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина