Кметът на Карлово: Да забавим епидемията и по-бързо да се върнем към нормалния живот

Автор: Plovdiv Now 8360
Кметът на Карлово: Да забавим епидемията и по-бързо да се върнем към нормалния живот

Кметът на община Карлово и председател на местния кризисен щаб излезе с обръщение към жителите, в което обяснява ситуацията във връзка с приемането на втори пациент в добро общо състояние със симптоми на COVID-19 в Инфекциозно отделение на болницата „Д-р Киро Попов” ЕООД. Кметът дава и подробни разяснения за хората какви мерки се вземат, как работят щабът и лечебното заведение, както и апелира всички да бъдат с желязна дисциплина и да спазват ограниченията и изолацията.

Ето какво гласи изявлението на д-р Кабаиванов:

СЪОБЩАВАМ:
- пациентът е жител на гр. Карлово, квартал Сушица. На 12 март се е прибрал от Англия и декларира, че оттогава е спазвал стриктно домашната карантина. На 24 март /вторник/ е потърсил лекарска помощ. Направената снимка на белите дробове не е установила пневмония. Резултатите от взетата проба за COVID-19 ще бъдат известни на 25 март /сряда/. Пациентът е приет в Инфекциозно отделение с превантивна цел, тъй като идва от рискова държава. В момента РЗИ Пловдив и РУ МВР Карлово правят обследване за контактни с пациента лица. Ако такива бъдат установени, ще им бъде наложено стриктно спазване на домашната карантина;
- Общинският кризисен щаб работи денонощно, събира и анализира информация за епидемичната обстановка във всички населени места. Към 16:30 ч. на 23.03.2020г. под домашна карантина са поставени 147 лица от община Карлово;
- четири екипа от общината извършват ежедневно четирикратна дезинфекция на обществените места в Карлово;
- със заповед на кмета на общината, са задължени управителите на банкови клонове и собствениците на вендинг машини и кафеавтомати, да представят в общинска администрация ежедневни протоколи за извършена минимум 4 пъти на ден дезинфекция на стопанисваните от тях обекти, разположени на територията на община Карлово;
- общопрактикуващите лекари в община Карлово работят при нормален режим;
- МБАЛ „Д-р Киро Попов” ЕООД е обезпечена с необходимите предпазни средства – маски, ръкавици, шлемове и предпазно облекло - за лекарите, медицинските сестри и санитарите;
Благодаря на всички, работещи в системата на здравеопазването в община Карлово, на РУ МВР Карлово и на служителите от общинската администрация за техния денонощен труд!

АПЕЛИРАМ:
- Всички, завърнали се от чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период, за да запазят себе си, своите близки и съграждани.
- Ако забележите нарушаване на мерките за неразпространение на COVID-19, приети от правителството и препотвърдени със заповеди на кмета на община Карлово, сигнализирайте на тел. 0335/ 99-200, 0335/ 54-555 и 0896/ 68-67-04!
- Използвайте банкомати, вендинг машини и кафе автомати с ръкавици или през дезинфектиращи кърпички.
- Самотноживеещите и трудноподвижни хора да се свържат с оперативните дежурни в община Карлово, тел. 0335/ 54-555 и 0896/ 68-67-04, за съдействие при закупуването на храна и медикаменти.

ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ДА СПАЗВАМЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ И СОЦИАЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ, ЗА ДА ЗАБАВИМ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ЕПИДЕМИЯТА И ПО-БЪРЗО ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ НОРМАЛНИЯ РИТЪМ НА ЖИВОТ!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина