Кметът на Карлово: Да съхраняваме паметта за братята Евлогий и Христо Георгиеви, е задължение за нас, карловци

Автор: Plovdiv Now 5125
Кметът на Карлово: Да съхраняваме паметта за братята Евлогий и Христо Георгиеви, е задължение за нас, карловци

"Да съхраняваме паметта за братята Евлогий и Христо Георгиеви, е вътрешна необходимост и задължение за нас, карловци. В родния град на най-големите български дарители работим от няколко години съвместно с Ротари клуба, културни институции, училища и неправителствени организации. След като вече има паметник на братята в Карлово, подготвяме постоянна музейна сбирка за тях. Изключително важно е да възстановим единствената останала сграда общинска собственост, завещана ни от Евлогий Георгиев – неговата вила. Първата стъпка вече е факт – укрепихме сградата. В резултат на разговорите ми с министъра на културата г-н Боил Банов очакваме така необходимото последващо укрепване със средства от Министерството на културата. Събрахме почти 20 000 лева от благотворителна вечер, организирана със същата цел на 21 юни. Следваме добрия пример на братята Георгиеви!", заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов в сутрешния блок на БНТ вчера, в рубриката „Дарителска кампания.

Градоначалникът обясни какви са перспективите да бъде възстановена вилата на Евлоги и Христо Георгиеви”, както и какво се предприема за решаване на този наболял за обществото проблем. Община Карлово заедно със Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Министерството на културата полага усилия вилата и Първата текстилна фабрика в града да получат статут на паметници на културата от национално значение. 

Такъв статут ще позволи общината да кандидатства с проект за финансиране по европейска програма.

Софийският университет е готов да участва в реализацията на проект дори само за вилата на Евлогий Георгиев, декларира в студиото на националната телевизия ректорът проф. дфн Атанас Герджиков. По думите му сградата може да бъде превърната в Национален център за наука и култура.

Подобни новини

Карловец

"Да съхраняваме паметта за братята Евлогий и Христо Георгиеви, е задължение за нас, карловци" - това каза без грам срам лицето заемащо 8 години позицията кмет на Карлово.

12:17, 03.07.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина