Клисурци, военни и гости отново показаха, че сме верни потомци на безсмъртните герои от Априлската епопея ГАЛЕРИЯ

Автор: Plovdiv Now 8654
Клисурци, военни и гости отново показаха, че сме верни потомци на безсмъртните герои от Априлската епопея ГАЛЕРИЯ

По случай 143-та годишнина от Априлското въстание миналата вечер в Клисура се състояха чествания, с участието на представителни формирования и военния духов оркестър от състава на 61 Стрямска механизирана бригада.
От 18:00 часа в църквата „Свети Николай”, където са събрани костите на част от героите на Април, бе отслужена панихида в памет на клисурци, взели дейно участие в Априлското въстание от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. 
По същото време празничен концерт на площада в града, подготвен от домакините, бе представен пред гражданството и гостите.
Честванията продължиха в 19.45 ч. с тържествена проверка – заря, с участието на представителни роти от 3-ти механизиран батальон на 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово и военния духов оркестър на бригадата.

Под звуците на „Срещен марш” строя прие Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев. 
Заедно с президента пред Историческия музей в град Клисура пристигнаха и Димитър Стоянов- Главен секретар на Президента на Републиката, Николай Копринков- Секретар по вътрешна политика и гражданско общество и Бригаден генерал Васил Лазаров - Съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военна сигурност.
След като разгледа музея, Президентът на Република България се насочи към почетния строй където бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 Стрямска механизирана бригада го посрещна и му рапортува.
На церемонията в град Клисура присъстваха още Заместник -началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, Началника на Военна академия «Г.С.Раковски» генерал - майор Груди Ангелов, бригаден генерал Пламен Йорданов- командир на 61 Стрямска механизирана бригада, полковник Деян Дешков -заместник началника на щаба на Сухопътните войски, полковник Станимир Христов -заместник командир на 61 механизирана бригада, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, народни представители, Здравко Димитров – областен управител на област Пловдив, Теодор Шойлеков – Председател на Общински съвет Карлово, кметове на населени места, общински съветници, директори на училища, музеи, културни институции, признателни граждани.
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов откри тържествата по случай 143-та годишнина от Априлското въстание, приветства гостите и предостави думата на Президента Радев.
"Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата"- каза в словото си в чест на святото дело на Клисура президента на република България.
Паметта на клисурци бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене. Преклонението пред героите завърши с полагане на венци от името на официалните лица.
Програмата завърши с празнични илюминации, които озариха небето над Клисура. За пореден път клисурци, гости и военнослужещите от 61 механизирана бригада отново показаха, че са горди българи, верни потомци на безсмъртните герои от славната Априлска епопея.

Източник и снимки: 61 Стрямска механизирана бригада

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина