Карловски офицери на учение в Гърция почетоха Дойранската епопея

Автор: Plovdiv Now 8381
Карловски офицери на учение в Гърция почетоха Дойранската епопея

Офицери от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово почетоха битката при Дойран, като участваха в занятие в Гърция по изучаване на бойните действия от Първата световна война в Дойранския участък в периода 1917-1918 години.

Присъстваха военни от България, Северна Македония, Гърция и Великобритания. Ръководител на българската група беше подполковник Росен Канатлиев командир на батальон „ISTAR” в 61 механизирана бригада.

Занятията продължиха два дни и целта беше да бъдат извлечени поуки от практиката преди сто години.

Военнослужещите отдадоха почит на загиналите в боевете войници от всички нации, като положиха венци на Дойранския мемориал, намиращ се в Република Гърция.

Българските офицери положиха венец и на паметника на полковник Каварналиев в района на град Дойран.

Дойранската епопея от 1915-1918 г. е събирателно название на пет отбранителни сражения, които българската армия води срещу настъпващите сили на Антантата през позиционния период на южния фронт на Първата световна война в района на град Дойран.

След като българското настъпление през 1915 година е спряно по заповед на германското командване на сръбско-гръцката граница българската армия минава към отбрана и при Дойран създава силна отбранителна позиция.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина