Карлово връчи Националните награди „Евлогий и Христо Георгиеви“, четирима души заслужиха статуетките

Автор: Plovdiv Now 121
Карлово връчи Националните награди „Евлогий и Христо Георгиеви“, четирима души заслужиха статуетките

Националните награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ за 2019 година бяха връчени на официална церемония в Карлово. Събитието е под патронажа на Община Карлово, СУ „Св. Климент Охридски“ и Ротари клуб - Карлово и се проведе в залата на читалище „Васил Левски – 1861 г.“

Призовете се присъждат за принос в областта на образованието, бизнеса и дарителството. Връчват се на български граждани, живеещи в страната или чужбина. Наградата е статуетка, умалено копие на паметника на братя Евлогий и Христо Георгиеви, който се намира в центъра на град Карлово.

Носител на Националната награда „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ за образование е доц. д-р Теодор Седларски.
Доц. д-р Теодор Седларски е щатен преподавател в катедра Икономика на Стопанския факултет, академичен директор на Центъра за икономически стратегии към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 2014 г. е избран за национален представител на България в конфигурациите на Програмния комитет на Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. В момента доц. д-р Теодор Седларски е декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
С награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за образование бе отличен още Илко Минев. Българин по произход, който живее дълги години извън страната. Името му е свързано с щедри дарения за Софийски университет, с които изцяло е ремонтирана и обновена библиотека „Класически филологии“. Средства, дарени от него, помогнаха и при създаването на Център по археометрия при СУ „Св. Климент Охридски“.

Носител на Национална награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за бизнес е инженер Лилко Бочев.
Инж. Лилко Бочев е собственик и управител на машиностроителна фирма „БОННЕР“, специализирана в производството на машини, съоръжения и неутрално оборудване за хранително–вкусовата промишленост и фармацията, както и на предприятието „Щефлек и Ко“ за изработка на режещи инструменти. Дарител и спомоществувател на много инициативи за деца и възрастни.

Носител на Национална награда за дарителство е д-р Теофана фон Саксен.
Д-р Теофана фон Саксен е от български произход, дъщеря на финансиста Петър Аладжов – директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Семейството й напуска България преди повече от 50 години. Завършва университета „Лудвиг Максимилиян“ с право и икономика. Нейни дарения са ценна монетна колекция в Археологическия музей на Велико Търново, както и паметникът на Стефан Стамболов в старата ни столица. Принцесата е дарила на Националния исторически музей печатите на Васил Левски и ценни предмети от нашата история. Осигурява хуманитарни помощи за болници и детски домове в България от близо 30 години.

С Награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за дарителство бе отличен и инженер Любозар Фратев.
Инж. Любозар Фратев е активно ангажиран с дейността на редица обществени, граждански и бизнес организации. Активен участник в благотворителни, социални и образователни проекти на Ротари клубовете в Пловдив. Дарителската му дейност обхваща домове за деца в неравностойно положение, БЧК, болнични заведения, благотворителни фондове и организации, различни културни и спортни прояви.

Наградите бяха връчени от проф. Анастас Герджиков – ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово и председател на инициативния комитет за отбелязване годишнините от рождението на братя Евлогий и Христо Георгиеви, както и Здравко Костадинов – президент на Ротари клуб Карлово.

На церемонията бяха отличени и 19 творби, участвали в конкурс за детска рисунка „Наследството на братята дарители – Евлогий и Христо Георгиеви – 2019“. Те бяха оценени от професионално жури от карловски скулптори и художници с председател Нина Канарова и членове Димитър Рашков и Димитър Бакърджиев. В конкурса се включиха 80 младежи в три възрастови категории. Отличените творби ще бъдат събрани в календар, който ще се разпространи в цялата страна.

 

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина