Карлово е побратимен с италианското градче Осио Сото, знаехте ли това?

Автор: Plovdiv Now 17951
Карлово е побратимен с италианското градче Осио Сото, знаехте ли това?

Карлово е побратимен с малкото италианско градче Осио Сото, което се намира в близост до по-големия Бергамо и което беше посетено от проф. д-р и. д-р о. Лолита Николова по време на генеалогичното й проучване тази седмица. 

След две десетилетия в САЩ, проф. Николова понастоящем живее в града на Левски и е дъщеря на карловския художник Петър Николов. 

„Не можех да си представя да бъда в Бергамо и да не видя побратимения град на Карлово", споделя за пътуването си тя.

За разлика от Карлово - град с многобройни забележителности, историята на целия район в Бергамо е съсредоточена в крепостта,  а новият град и метрополната му многомилионна зона са индустриални центрове, където в малките градчета основният и понякога единствен културен паметник е старата църква.

В Осио Сото, разположено на около 30 минути от центъра на Бергамо с автобус, точно срещу общината има впечатляващо модерно изкуство – огромно човешко лице от бронз.

"Нашите карловски художници може да поискат финансова помощ от общината, за да създадат подобни творби на обществени места, защото скулптурите са най-въздействащото средство върху хората в градска среда", смята проф. Николова. 

Църквата на Осио Сото е наистина красива и добре запазена. Архитектурно тя се свързва и с целия площад, където е сградата на общината и въпросната модерна скулптура. 

Целият район в края на Осио Сото откъм Бергамо е зает от предприятия. Интересна е демографията – влаковете сутрин и вечер са пълни с работещи от Бергамо в Милано, където заплащането е по-добро, а броят на имигрантите е изключително голям.

Има и бежански лагери, като мъжете от Афганистан и Пакистан са настанени в бивша болница, а жените и момичетата - в къщи. Един от бежанците, с които проф. Лолита Николова е разговаряла там, е споделил, че е бил два месеца в София. 

"Трудно е за имигрантите в Италия и след промените с Великобритания и Европейския съюз много българи вероятно също ще си опитат късмета в тази страна, но наистина би трябвало да са подготвени за много трудности и разочарования", смята карловката.

Но съвсем друго е да си турист в Италия или просто да пътуваш по работа. За всички, уморени от красотите на Будапеща, Прага и Венеция, един ден в крепостта Бергамо би било впечатляващо преживяване с усещане за лукс и изисканост, характерни на Ломбардия, в която и днес се опитват да изграждат високи социални страндарти. 

"Днес наистина пътуването е изпитание и удоволствието е много често само малка перла в морето от проблеми и неприятни изненади. Може би като целия наш 21 век", завършва разказа си проф. Николова.

Източник: Академия Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина