Карловецът Теофан Райнов - роден през 1837 в месеца на кокичетата

Автор: Plovdiv Now 18379
Карловецът Теофан Райнов - роден през 1837 в месеца на кокичетата

Днес в двора на къщата на Райно Попович в Карлово няма кокичета, но вероятно през 1837, когато в един неизвестен за нас ден на януари се ражда неговият син, Теофан Райнов, майка му Анастасия Гешова е видяла през прозореца тези зимни бисери на природата и си е казала "хубав и чист като кокиче е Теофан". Зимно бебе се ражда на един от видните карловци, чийто живот е пътека, която не всеки би могъл да измине през живота си.

Животът на Теофан Райнов прилича на книга с повече въображение, отколкото с реални факти. Едва на 23 години той наследява богатата търговска фирма на чичо си Христо Гешов във Виена, получава капитанска титла в армията на Гарибалди, а след това става турски шпионин и прави Османската империя да прилича на мравка, надхитрявайки я и давайки на революционната организация пари, предвидени за рекрутиране на шпиони от българската имиграция. След Освобождението Райнов е един от активните строители на нова България като районен управител в редица градове, а след пенсионирането си остава до смъртта си активен общественик в родния си град, със значителен принос за построяването на паметника на Васил Левски. Умира на 18 септември през 1910 г.

Едва ли има съмнение, че по мащабност на мислене и дела Теофан Райнов дори надминава величието на баща си и е национална ценност, която обогатява културната ни идентичност преди всичко със своята безкрайна любов към Родината и Карлово. Останал вдовец почти младоженец и без наследник, защото синът му умира скоро след раждането (1865), Райнов развива своята социална идентичност, която започва да доминира в личността му.

Идеализмът му се съчетава с изключителен комбинативен ум и с умение реално да оцени както възможностите да успее в някои начинания, така и да избегне и най-големите опасности. Конструктор на неговата социална идентичност е здравият му поглед върху света, който не е бил помрачен  от възможността да стане голям богаташ, както и да се подведе от модни, но съмнителни за него идеологии, които опознава при пътуванията си в Европа. Теофан си остава цял живот карловецът, роден в месеца на кокичета, приятелят и подкрепа на Апостола. Основната ценност за него винаги е била да прави добро, което в неговия живот прилича на огън, който го е топлил, но и заради който е поемал най-големи рискове.

По повод на 184-тия рожден ден на Теофан Райнов пред дома му бяха поднесени цветя от родолюбиви карловци. 

Проф. д-р д-р Лолита Николова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина