Кампания събира средства за училището в карловско село

Автор: Plovdiv Now 31616
Кампания събира средства за училището в карловско село

Дарителска кампания събира средства за ремонт на покрива на училището в карловското село Столетово. Инициатор е читалище "Христо Ботев" в селото. 

Ето какво разказват организаторите за подетата акция и спешната нужда от средства:

Сто лета след вземането на решение за построяване на училището в с.Столетово, покривът на сградата е пред разруха. Множество течове заплашват целостта на изложените там експонати, а стените, между които са се посявали семената на знанието, днес се пропиват от влага.

Етнографска сбирка съхранява бита на столетовци

Сградата на началното училище днес не е разграден двор, каквато е съдбата на множество училища у нас. Под покрива, в който израснаха поколения столетовци, днес се помещава етнографска сбирка, запазена е и класна стая. През 2018 година местното читалище, заедно с жителите на селото обособяват етнографска сбирка „Традиция и съвремие“, в чест на 90-годишнината от основаването на читалището. Тук се съхраняват оръдията на труда, запазени от потомствените столетовски майстори-занаятчии. Покривът обаче е пред разруха, лошите метеорологични условия допълнително утежняват ситуацията като сега там има течове, които заплашват да повредят запазената материална база.

Традиция и съвремие

Местното читалище планира да обособи това място като център, в който децата да се запознаят с труда на предците си - ще се организират периодични занимания с деца, с които се цели изграждане на мост между поколенията. Демонстрации от областта на грънчарството, шивачеството, тъкачеството и бъчварството, изпълнявани от потомствени столетовски майстори-занаятчии, ще запознават децата с бита на местните.Екипът на местното читалище вярва, че вторият дом за мнозина местни даскали и възпитаници ще се запази, макар и в този си вид, за да разказва на бъдещите поколения за бита на старите хора.Това може да се постигне само след провеждането на ремонт на покрива на училището, който възлиза на стойност 9 800 лв. – сума, непосилна за бюджета на местното читалище!

Ако желаете да подкрепите благородната кауза на Столетово, можете да:

- направите дарение онлайн тук;

- да се включите с доброволен труд или дарение на материали;

- да споделите тази новина в своя профил, в групи и страници, където смятате, че има възможност да се намерят спомоществователи.

За допълнителна информация следете страницата ни във Фейсбук НЧ "Христо Ботев - 1928 г" с. Столетово, общ. Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина