Калоферци почитат гибелта на Ботев с митинг-поклонение

Автор: Plovdiv Now 4861
Калоферци почитат гибелта на Ботев с митинг-поклонение

Ботевите дни в Калофер се организират от Община Карлово, Кметство Калофер, Национален музей „Христо Ботев“, Калофер, Народно читалище „Христо Ботев-1869“, Калофер и Средно училище „Христо Ботев“, Калофер.

Програмата на възпоменателното честване по случай 143-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България включва:

11:00 ч. – Изнасяне на знамето на Ботевата чета – военен ритуал

Национален музей „Христо Ботев“

11:30 ч. – Митинг поклонение: Слово за Ботев, Полагане на цветя и венци пред паметника на Христо Ботев

12:00 ч. – Минута мълчание

Мемориален комплекс „Христо Ботев“

19:00 ч. – Концерт на група „Kutsi Merki“, Канада

Мемориален комплекс „Христо Ботев“

Ботевите дни започнаха още на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост с тържествено шествие на учениците от СУ „Христо Ботев“, Калофер; – „Върви, народе възродени…“ музикално-поетична програма на учениците от СУ „Христо Ботев“, Калофер в Мемориален комплекс „Христо Ботев“.

В петък,  Национален етнографски институт с музей при БАН и „СедянкаТА“ гостуваха на Калофер в сградата на ПГ „Иванка Ботева“. Вечерта се проведе Юбилеен концерт на самодейните колективи при НЧ „Христо Ботев-1869“ по случай 150 години читалищна дейност

Вчера, 1 юни, се състоя „Детска палитра“: рисуване на открито и изложба на деца от град Калофер . На обяд беше откриването на изложба „150 години – подвиг и памет“, посветена на Хаджи Димитър, НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Вечерната програма започна с тържествен концерт, с участието на Гвардейски представителен духов оркестър при Националната гвардейска част и Хора при Клуб на пенсионера „Калифер войвода“, Калофер. В 21.00 ч. се състоя Тържествена заря-проверка, а след нея концерт на група „Епизод“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина