Великият Екзарх Йосиф се е родил в Калофер преди 179 години

Автор: Plovdiv Now 6988
Великият Екзарх Йосиф се е родил в Калофер преди 179 години

Калоферци познават историята на града и се гордеят, че един много образован дори и по днешните стандарти духовен водач и голям патриот е родом от китното им подбалканско селище. На 5 май се навършват 179 години от рождението на Екзарх Йосиф I.

По този повод на 5 май от 9.00 часа в храм "Свети Атанасий Велики" в град Калофер ще бъде отслужена Света литургия. Литийно шествие ще тръгне от църквата след службата и ще се отпрали към паметника на духодника, където ще бъдат поднесени цветя и венци.

Йосиф I е виден висш български православен духовник, екзарх на Българската екзархия от 1877 до 1915 година. Има големи заслуги за запазване на единството на Българската православна църква и за българското просветно и църковно дело в Македония и Одринско, останали в Османската империя след 1878 година.

Роден е на 5 май 1840 г. в будния подбалкански град Калофер със светското име Лазар Йовчев. Любознателен и трудолюбив ученик, а след това и помощник на даскал Ботьо Петков в Калофер. С помощта на живеещи в Цариград калоферци учи във Великата народна школа във Фенер, а след това във Френския колеж в Цариград. С подкрепата на Калоферската община, вече 24-годишен, постъпва през 1864 г. в Литературния факултет на Сорбоната в Париж, а 3 години по-късно се прехвърля в Юридическия факултет, който завършва с научните степени „бакалавър“ и „лисансие“.

Екзарх Йосиф I определя своята мисия като дълг да обедини цялото българско население. Идеалът на българския духовен водач и неговата „велика длъжност“ да бъде духовен стълб на българщината и „да обедини всички български епархии в обятията на Екзархията“ са реализирани в значителни мащаби. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина