Изложба показва кои са дарителите в историята на Карлово

Автор: Plovdiv Now 11325
Изложба показва кои са дарителите в историята на Карлово

Историческият музей в Карлово ще бъде домакин на една специална изложба, вдъхновена от благородството и щедростта на много достойни личности в историята на града. Мотото е "Дарителската традиция в Карлово - съзидание и духовност". Експозицията ще бъде със снимки и документи и ще бъде открита на 10 юни от 11,00 часа.

Инициативата е част от Националната програма за честването на 200 годишнината от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев - най-големите дарители в българската история, Община Карлово и Историческия музей организират Изложбата „Дарителската традиция в Карлово-съзидание и духовност“.

В 14 табла с оригинални документи и фотографии са представени по-големите дарителите на град Карлово през Възраждането и след Освобождението, техните дарения и приносът им за просветното и културно развитие на родния град. Сред тях са деятелките на Женско дружество „Възпитание“, Тодор и Анна Пулиеви, Христо Лазаров, Анка Кузманова, Пека Попова и редица други, които с щедрите си с благотворителните жестове продължават благородната дарителска традиция на предците си и допринасят изключително много за просветния и културен възход на родния град и духовния напредък, с принос за оцеляването на българския дух във възрожденска и следосвобожденска България. 

Акцентът в изложбата, разбира се, е върху дарителството на братя Георгиеви за родното Карлово. Живели десетилетия в чужбина най-богатите българи в онази епоха, никога не престават да милеят за своя роден град. 

Източник: Исторически музей - Карлово.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина