Изложба в Карлово представя съратник на Левски,един от създателите на модерното предприемачество у нас

Автор: Plovdiv Now 4389
Изложба в Карлово представя съратник на Левски,един от създателите на модерното предприемачество у нас
Изаложба на тема „ОТДАДЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО –ИВАН ГРОЗЕВ –СЪРАТНИК НА АПОСТОЛА“ организират от Историческия музей в Карлово. Тя е посветена на 150-годишнината от гибелта на Дякона.
 
"Изложбата е разказ за живота на този скромен родолюбец, сподвижник на Апостола от родния град, един от тези, които го последваха в трудния път на революцията и работиха всеотдайно за просперитета на родината в следосвобожденската епоха. Експозицията представя оригинални документи и фотографии на Иван Грозев и членове на семейството му: съпругата Елена Грозева, синовете му Христо и Петър Грозеви, дъщерите му Анастасия, Ирина /Бръчкова/, Мара Грозеви, Златан Бръчков -съпруг на Ирина Грозева, кореспонденция между фамилия Грозеви и родствениците им в Карлово Неда и Ана Кузманови и др., съхранени в Историческия музей.
Иван Грозев е потомък на големия карловски род Гешови. Роден е през 1847 г. в Карлово в семейството на Петър Грозев– търговец от Калофер и карловката Тита /Анастасия/ Лазарова Гешова.
 
Той е сред най-видните възрожденци и родолюбци, които Карлово даде на България. Иван Грозев е участник във Втората българска легия 1867-1868 г. и е сред най-преданите и доверени съратници на Васил Левски в родния град, член на карловския революционен комитет. Спечелил доверието на своите съграждани, Грозев работи за икономическото възстановяване и културен подем на Карлово като секретар на Втория градски съвет през 1878 г.
Утвърдил се като крупен индустриален предприемач, политически и държавен деец, реализирал мащабни проекти от национално значение с огромен принос за развитието на икономиката в освободена България, един от създателите на модерното предприемачество в страната ни в края на XIX век, той има безспорен принос за стопанското и духовно развитие на родния град и на Отечеството след Освобождението", пишат от музея. 
 
Изложбата ще бъде изложена в музея от 18 февруари до 16 март 2023 г., откриването е на 18 февруари 2023 г. в 11.00 ч.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина