Историческият музей в Карлово получи нови ценни дарения

Автор: Plovdiv Now 5073
Историческият музей в Карлово получи нови ценни дарения
Историческият музей в Карлово получи нови ценни дарения, а дарителят е Христо Хаджидимитров, който предостави:
 
- Грамота и сребърен медал на Димитър Хаджидимитров от първото пловдивско промишлено-земеделско изложение през 1892 г., 
- Манифест от 1915 г. на правителството на Царство България, с което обявява влизането на страната ни в Първата световна война. Манифестът е изключителна рядка изработка, текстът е изтъкан върху копринен плат.
 
Сред дарените от него са и ценни книги, издадени преди и след Освобождението: „Учебник по география“ от 1874 г., „Уроци по землеописание“ от 1865 г., „Новия завет“ издание от 1867 г., „Граматика на турски език“ 1874 г., книгата на Г. Митов „На война с 28-ми пехотен Стремски полк“ с предговор от Иван Вазов, издание от 1918 г.
 
Особено ценна е книгата на Христаки Павлович „Царственик или история болгарская“ , отпечатана в 1844 г. Това е първото печатно издание на един от вариантите на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски. Книгата е преработка на Паисиевата история, като текстът е преработен и осъвременен.
 
Христо Хаджидимитров е потомък на известен, стар карловски род. Предметите са били притежание на неговия дядо Димитър Ив. Хаджидимитров– един от най-изявените карловски търговци и производители на розово масло преди и след Освобождението, казват от Историческия музей в Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина