Инициативен комитет в Калофер помага филмът за Ботев да види бял свят

Автор: Plovdiv Now 5367
Инициативен комитет в Калофер помага филмът за Ботев да види бял свят

Родолюбиви българи и организации в страната, както и учени, академици, историци, сред които проф. Огнян Герджиков, академик Георги Марков, Пламен Павлов, академик Стефан Воденичаров, вчера учредиха инициативен комитет за заснемането на игрален филм за Христо Ботев в родния му град Калофер.

Припомняме, че режисьор отново ще бъде Максим Генчев, който след „Дякон Левски“ се е заема с ново предизвикателство – да разкаже за живота на Христо Ботев. Сценарият е напълно завършен и в момента тече кастинг за избор на актьори. Кой ще изиграе Ботев засега се пази в пълна тайна. 

„Идеята ми е да поканим чисти хора с родолюбиво мислене”, каза преди дни кметът Румен Стоянов. 

Бюджетът на филма ще е между 350 000 и 500 000 лева. "Важно е всеки българин да почувства тази инициатива в сърцето си. Средствата не са толкова много. Убеден съм, че има хора, които ще откликнат", категоричен е новоизбраният кмет.

Лентата ще бъде снимана почти изцяло в Калофер. Само няколко от сцените ще са изнесени в средновековна крепост във Видин Бабини Видини кули, където ще бъде пресъздадена срещата на Христо Ботев с капитана на кораба „Радецки” Дагоберт Енглендер.

Във филма ще вземат участие обикновени хора от Калофер, които ще се включат напълно безвъзмездно. Те ще разровят старите скринове, за да предоставят автентични дрехи и съдове, останали от бабите и дядовците, и ще отворят и домовете си за снимачния екип. „Кой с каквото може ще помогне, за да се получат нещата. Сигурен съм, че ще стане прекрасен филм”, вярва Румен Стоянов.

Стартира и национална кампанията за събиране на средства за финансиране на лентата, като за целта е открита и дарителскап банкова сметка:

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина