Идеи за уикенда: Екопътека “Бяла река“

Автор: Plovdiv Now 3992
Идеи за уикенда: Екопътека “Бяла река“

Екопътека "Бяла река" се намира на територията на Национален парк "Централен Балкан", северозападно от гр.Калофер.  Тя е с дължина малко под 2 км и надморска височина от 570 до 630 м. Започва северозападно от град Калофер, в близост е и Мъжкия манастир. Разходка за около един час ще ви достави удоволствие и удивление от красотата на парка.

Маршрутът е в два варианта: по-дълъг и по-къс. Започва от т.нар. бивак Бяла река. За да стигнете до него, просто трябва да хванете асфалтирания път отдясно на Калоферския манастир. Може да стигнете и с кола до там. Оттук има и пътечка, която води и до хижа Рай.  Дългият вариант от началната до крайната точка на екопътеката се изминава за около 1 час. Буйната река се пресича на няколко места – 5 или шест чрез дървени мостчета. Пътеката и мостчетата минават през най-красивите и диви места. Когато застанете на едно от тези мостчета, точно над реката, ще разберете защо тя е наречена "Бяла река". Ще чуете звука, който издава буйната река, пораждащ страхопочитание. Навсякъде са направени табла с информация за растенията и животните, срещащи се в Джендема. Има и беседки за отдих. Именно с такава завършва екопътеката и с един опънат кабел казващ, че приятната разходка свършва до тук. Който иска да се полюбува отново на красотата може да се върне по обратният път. А който иска да се върне по-бързо може да поеме по пътечката в дясно, която за около 20 минути ще го изведе до началната отправна точка. От другата страна на опънатия кабел се вижда едва забележима пътечка. Който е любопитен да види докъде води тя може спокойно да продължи. Тя свърша до едно поточе спускащо се от високото. Там някъде се е образувало страхотно красиво водопадче. Малко, но красиво. За да се види трябва да тръгнете по стичащата се вода нагоре срещу нея.

Тук може да се наеме всичко, което ви е необходимо за бивакуване на открито: палатка с обурудване, скара, дървени въглища и какво ли още не. Цените са приятни, хората които ги предлагат също. Ако изберете да почивате тук, няма да сбъркате, защото е красиво и диво. И навсякъде е зеленина – да не повярваш, че са нарекли това място Джендем.

Природното богатство на "Централен Балкан" впечатлява с горските си масиви, водни басейни, животински и растителни видове. Тук могат да бъдат видени единайсет уникални за района растителни вида. В Национален парк Централен Балкан има и огромно разнообразие от животински видове, сред които: мечки, вълци, диви кози, царски орли и много други.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина