Храмът “Св. Николай“ в Клисура получи дарение - ценна икона

Автор: Plovdiv Now 5662
Храмът “Св. Николай“ в Клисура получи дарение - ценна икона

Старата църква "Св. Николай" в Клисура дарение - ценна икона "Възкресение", която ще бъде осветена на 14 август, от 17 часа, в параклиса на Старата църква преди началото на литийното шествие.

По този повод настоятелство при храм "Успение Богородично" организира в същия ден предпразнично литийното шествие от Старата църква "Св. Николай" до Храм "Успение Богородично" с последващо вечерно Богослужение. На следващия ден ще бъде отслужена празнична Света литургия, която ще приключи с водосвет и благословена трапеза в двора на храма.

Припомняме, че доброволци от Клисура преобразиха храма "Свети Николай".Още през пролетта на 2021 те успяха да изградят чешма, която до момента липсваше в двора на храма. През лятото същата година е направен и ремонт на камбанарията, който беше спешен и не търпеше отлагане. Заедно с това беше реставриран и стоящия отгоре кръст, чиято основа се бе разрушила.

 Не на последно място иконостасът в малкия параклис вече придоби завършен вид. За тази цел бяха изографисани нови 15 икони, които в момента стоят на най-горния ред в иконографската композиция.
 
Иконите са на дванадесетте апостоли, а в средата стои композиция наричана Дейсис изобразяваща Христос, Св. Богородица и Св. Йоан Кръстител. Обликът на Старата църква стана възможен благодарение на хора, които са дарили финансови средства и са участвали със своя доброволен труд.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина