Хлопки и чанове огласят Пловдивско, карловски кукери разлюляват градове и села

Автор: Plovdiv Now 36156
Хлопки и чанове огласят Пловдивско, карловски кукери разлюляват градове и села

Кукери ще разлюлеят Пловдивско в навечерието и навръх Сирни заговезни. Шествия и маскаради ще има на много места в областта.

Благотворителен Сирни заговезни ще зарадва малки и големи в Пловдив навръх 1 март. Събитието е едно, но неговите цели са три, разказват организаторите начело с певицата Смиляна Захариева.

Първата цел е образователна. Училищата в Пловдив ще разкажат на децата за традицията и елементите на Сирни Заговезни - прошката, ламкането на бяла Халва и яйце, прескачането на огъня.

Втората изненада е срещата с кукерите, който ще донесат със себе си звън от чанове и гайди по Главната улица и ще забавляват деца, родители, приятели и гостите на града. Децата ще се радват и ще се запознаят на живо с невероятно колоритните персонажи.

Събитието е с благотворителна кауза под наслов "Звънче с мартеничка" на стойност 10 или 15 лв. Събраните средства благотворително ще насочим към детско болнично заведение в Пловдив. Основен организатор е Смиляна Захариева - гласът покорил Гинес и носител на титлите Grandprize Bulgaira GrandMa Talent.

И тази година жителите на Златитрап ще спазят традицията си като организират общоселско кукерско шествие с много маски, огромни звънци и гайди. Събитието е планирано за 29 февруари. Тогава селото ще бъде буквално разтресено от хлопки и чанове, хора, преоблечени в страшни маски и костюми ще посетят всеки дом, за да прогонят злото надалеч. 

Организаторите на събитието канят всички да се насладят на тази традиция, с която се поставя и началото на празненствата за изпращането на зимата и ще посрещне усмивката на пролетта.

Кукери ще разлюлеят и село Белащица в община Родопи навръх Сирни заговезни, когато всички ще се окичим с червени и бели конци. Празникът ще премине с кукерско шествие, а стопаните трябва да отворят домовете си за здраве и плодородие.

В центъра на селото пък от 17,00 часа на 1 март ще бъде възпроизведен ритуалът със запалване на голям огън и прогонване на злите духове отново с участието на кукерите.

В навечерието на Сирни заговезни, когато според българските традиции кукери и маскирани герои излизат да танцуват под звън на хлопки и чанове, за да прогонят злите сили и да донесат здраве и берекет, в Карлово също ще се случи едно тематично събитие.

Малки и големи са поканени на 28 февруари на маскарадно шествие, което от 18,30 до 19,00 часа ще мине по улица "Водопад", а изходният пункт е пред туристическата спалня.

Безспорно най-мащабни са кукерските изяви в Карловско в края на февруари и началото на март. Регионът се слави с това, че всяка година около Сирни Заговезни се провежда традиционния автентичен обичай "Старчовден" . Кукери ще облекат пъстри костюми, ушити специално за празника. Те се наричат старци и са разделени на "белогащи" и "баджаци". Едните, които вещаят доброто, играят със звънци и чанове, а другите които се наричат лоши, танцуват с хлопки. Звънът на звънците наподобява звуци на планински поток, хлопките са като тътен и когато звънят едновременно, образуват приятна мелодия.

В Карлово обичаят ще се проведе в два поредни дни - на 28 февруари от 18,30 часа и на 29 февруари от 10,00 часа и от 12,30 часа, когато ще бъде детския карнавал. В другите населени места в общината кукерите ще дойдат на:

1 март, 12,30 часа - кв. Сушица;
1 март, 14,30 часа - Дъбене;
1 март, 13,00 часа - Войнягово;
1 март, 13,00 часа - Домлян;
29 февруари, 13,30 часа - Климент;
1 март, 14,00 часа - Столетово;
Месец март - Христо Даново;
1 март, 12,00 часа - Каравелово;
1 март, 14,00 часа - Горни Домлян;
1 март, 14,00 часа - Баня;
1 март, 14,30 часа - Соколица;
1 март, 15,00 часа - Васил Левски;
29 февруари, 14,00 часа - Куртово;

Кукерите няма да подминат и Калофер навръх Сирни заговезни, на 1 март. Читалище "Христо Ботев" кани малки и големи да се забавляват на площада в града, като празникът ще започне в 12,00 часа.

Организатори предизвикват всички да се облекат в тематични кукерски костюми или поне да сложат само маски и обещават награди за най-добър костюм, маска и артистично представяне, както и много музика, смях и веселие.

Кукери ще разлюлеят и Сопот, песни ще се пеят, кръшни хора ще се въртят също на Сирни заговезни, навръх 1 март. Домакини на празника са Общината и читалище "Иван Вазов". Началото на веселието е в 14,00 часа, а мястото е тревната площ до ресторавт "Чичовци", срещу къща за гости "Чардака".

За доброто настроение ще се погрижат кукерската група "Белодрешковци" от карловското село Каравелово, местни самодейни състави, както и групата за народни хора от село Чавдар.

Местният празник на кукерските игри „Джумаловден“ тази година ще се проведе в Хисаря дне, 28 февруари, от 18,00 часа, на площада пред читалище "Иван Вазов". Организатори на събитието са Община Хисаря, читалище „Никола Й. Вапцаров″ и Сдружение „Наследство Хисаря“.

Специални гости ще бъдат кукерите от карловските села Войнягово и Дъбене, като преди основното си представяне групите ще направят шествие по улиците на града.

Кукери и курбан точно преди Месни заговезни пък се проведоха в село Дедево, община "Родопи". На 22 февруари беше спазена вековната местна традиция – тежки медни и тучени чанове, страшни пъстри маски и специални рошави костюми ще дадат началото на месопустния карнавал.

84-годишният Бай Георги Терзиев, който от 40 поредни зими е водач на тукашните кукери, поведе дружината от дядовци, следвани от техните деца и внуци. Карнавалните багри, звуци и ритми заляха площада на селото и ще се стекат към къщите на дедевци. За да прогонят злите сили и студа и да привлекат здравето, плодородието,  добродетелността и благотворителността.

Карнавал с кукери имаше за празника Месни заговезни в село Храбрино. Събитието беше на 23 февруари, а за доброто настроение се погрижи Фолклорна формация „Родопски ритми“ която огласи централния площад на селото.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина