Глоби за над 45 000 лева събра РИОСВ през юни, провериха и пунктовете за билки в Карловско

Автор: Plovdiv Now 4878
Глоби за над 45 000 лева събра РИОСВ през юни,  провериха и пунктовете за билки в Карловско

Експертите от Регионалната инспекция по околната среда - Пловдив извършиха през отминалия месец юни 186 проверки на 179 обекта, от които 121 планови и 65 извънредни.Направени са и 15 комплексни проверки по компоненти и фактори на околната средa. 

За констатирани административни нарушения служителите на инспекцията са съставили 8 акта, а директорът на екоинспекцията е издал 10 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби в общ размер на 28 400 лева. Издадени са и 38 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.  

Събраните суми по наложени  глоби и санкции през месеца са 45 134 лева, от които 39 398 лева от санкции по Закона за опазване на околната среда и 5 716 лева от глоби и санкции по секторни закони. 31 518 лева от тях са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните субекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са община Марица – 20 891 лева, община Садово – 5501 лева и община Пловдив – 2657 лева.

За периода са постъпили 41 сигнала на зелен телефон и 6 писмени жалби.

Експерти на Регионалната инспекция извършиха и 3 проверки на пунктове за билки в карловските села Войнягово и Богдан, както и в брезовското Чоба, при които не са констатирани нарушение на разпоредбите на Закона за лечебните растения. Извършени са и 3 проверки на състоянието на вековни дървета в землища на село Дълбок извор в община Първомай и село Стрелци в община Брезово.

За месец юни в РИОСВ са проведени 214 процедури за инвестиционни предложeния, планове, програми и проекти извън обхвата на глава шеста от Закона за опазване на околната среда,  касаещи бизнеса, местната власт и държавните горски стопанства, включително такива, с които се кандидатства по различни финансови механизми. Изготвени са 12 становища за преценка вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционните предложения, попадащи в обхвата на глава шеста от ЗООС.

Издадени са 4 решения за преценка вероятната степен на въздействие върху защитените зони на инвестиционни предложения попадащи в границите на защитени зони. Разгледани и изготвени са 15 становища, свързани с уведомления за инвестиционни намерения, свързани с налични опасни химични вещества и управление на риска. Освен това са издадени 9 регистрационни документа по Закона за устройство на територията и 4 разрешителни документа за дейност с отпадъци.  

Пълният текст на отчета за дейността на РИОСВ - Пловдив за месец юни 2019 г. е публикуван на интернет страницата на институцията.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина