Гимназии в Карлово, Асеновград и Първомай в топ 10 по резултати от матурите

Автор: Plovdiv Now 53922
Гимназии в Карлово, Асеновград и Първомай в топ 10 по резултати от матурите

Зрелостници от ЕГ "Пловдив", ЕГ "Иван Вазов", и МГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив са най-добре представилите се на матурите в областта. Средните им оценки са съответно Много добър 5.41, 5.24 и 5.18. 

Средният резултат и на трите училища е по-слаб от миналата година със средно 10 стотни. Пловдив обаче дава и цели петима отличници, събрали максималния брой точки - 100. Това са четирима възпитаници на Математическата гимназия, положили изпит по математика и един ученик от Хуманитарната гимназия, който се е представил безупречно на изпита по Руски език. 

С отличен 6, макар и с точки от 95 до 100 са общо 87 зрелостници, като двама от тях имат по 2 пълни шестици. 

"На национално ниво запазваме четвърто място на матурата по Български език и литература", посочи директорката на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

В топ 10 на гимназиите, чиито зрелостници са изкарали най-високи резултати в Пловдивско, са още Търговската гимназия, Хуманитарната гимназия, СУ "Васил Левски" в Карлово, СУ „Свети княз Борис I” в Асеновград, Френската гимназия "Сент-Екзюпери", СУ "Асен Златаров" в Първомай и Частната езикова гимназия "Стоян Сариев". 

Средната оценка на изпита по Български език и литература на учениците от Пловдивско е Добър 4.30. На втората матура резултатът е Много добър 4.52, а на избираемата трета - Много добър 4.59. Най-висока средна оценка има на матурата по Руски език - Отличен 5.60, Химия - 5.39. 

На дъното на класацията със средна оценка под 3 или с други думи със средно слаб успех са училищата ПГ по СС в Куклен, СУ "Христо Ботев" в Съединение и ПГ" Св. П. Евтимий" в Асеновград. 

През тази изпитна сесия има общо 502 слаби оценки - 421 зрелостници имат слаби оценки, като 81 от тях имат по две слаби оценки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина