Карловският генерал Шивиков е оправдан по делото за Афганистан

Автор: Plovdiv Now 5148
Карловският генерал Шивиков е оправдан по делото за Афганистан

Върховният административен съд е опрадал и обявил за невинен генерал Шивиков по делото за присвояване на военно имущество.

Обвинението на прокуратурата беше, че е присвоил облекла за 10 225 лева през лятото на 2010 в качеството си на командир на 18-тия контингент на България в Афганистан.

Обвинението срещу генерала беше свързано с одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи и други, предоставени на всеки контингент и раздавани като безвъзмездна помощ за местното население.
 
В края на мисията обаче част от това имущество е останало нераздадено и върнато в България. Именно заради него генерал Шивиков е обвинен в присвояване. В хода на делото е установено, че военните са имали идея за нераздадените детски дрехи и одеяла. Те са решили да ги върнат в България и да ги дарят на деца от домове за сираци, които са участвали в изпращането на контингента в Афганистан. Идеята е била докладвана на Шивиков, той се е съгласил, но наредил да бъде обсъдена в ротата, която от своя страна също приела идеята без възражения.
 
На Летище Пловдив на 24 август 2010 са пристигнали 104 одеяла с надпис ИСАФ, 87 зимни комплекта също с надпис ИСАФ – якета с панталони, ръкавици, шалове и шапки, 104 зимни якета, 135 спортни екипи с надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.
 
Военна полиция е установила нарушения и последвала проверка от Министерството на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“.
 
генерал Шивиков беше обвинен, че е извършил и документно престъпление, като в описа на товара записал, че това е доставка по линия на „Гражданско-военното сътрудничество“.
 
Според ВК с военните съдилища с основание са стигнали до извода, че въпросното имущество не е било връчено на командира в кръга на службата му и не се води имущество на българската армия, към което той да има отношение като длъжностно лице, а е било предназначено за раздаване на местното население. По делото не е доказано и твърдението на прокуратурата, че имуществото е на НАТО.
 
По повод това съдебно дело генерал Шивиков е коментирал, че е развил диабет и е била прекратена военната му кариера.
 
 
Източник: karlovopress.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина