Гайдарите от Калофер се борят за „Живи човешки съкровища на България“

Автор: Plovdiv Now 4959
Гайдарите от Калофер се борят за „Живи човешки съкровища на България“

„Гайдарите от Алтън Калофер“ ще представят Пловдивска област при избора за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища на България“ за 2022 г. Своеобразният конкурс се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН и се реализира със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

Процедурата се състои от два етапа - областен и национален. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство. Съгласно статута на процедурата, предлаганите кандидатури трябва да представят дейности и умения/ елементи от сферите на нематериалното културно наследство като - традиционни обреди и празници, традиционно пеене и свирене; разказване, детски игри, занаяти и поминъци и др.

В областната комисия постъпиха три кандидатури, представени с видео  - „Старчовската (кукерската) традиция в Сушица“, „Празникът на розата в Карлово“ и „Гайдарите от Алтън Калофер“. Предложенията бяха разгледани детайлно и внимателно от комисията, която е определена със заповед на областния управител. Тя се председателства от гл. ас. д-р Радка Братанова от Института по етнология и фолклористика при БАН, а зам.-председател е деканът на факултета „Музикален фолклор и хореография“  в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - проф. д-р Даниела Дженева. В работата на комисията участваха също Даниела Николова – заместник областен управител на област Пловдив, Маргарита Вранкова - началник на отдел КЕИ при Областна администрация – Пловдив,  д-р Биляна Попова – гл. ас. в РЕМ – Пловдив, гл. ас. д-р Борислава Петкова – катедра „Етнология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“, Симеон Николов – старши експерт в отдел КЕИ при Областна администрация  - Пловдив, Мария Кирова – гл. спец. в отдел КЕИ при Областна администрация  - Пловдив.

Комисията взе под внимание всички критерии на системата и документите, които се изискват при подготовката на формулярите. Членовете й бяха единодушни, че и трите кандидатури имат своите безспорни качества, но при сериозната конкуренция на претенденти от всяка една от 28-те области в страна, е необходимо да се излезе с кандидатурата, която отговаря на всички критерии на Националната система.

Гайдата съпровожда всеки местен празник, инструментът е музикалната емблема на града. Калоферската традиция датира от 1911 г. и почти във всяко семейство има приемственост до три поколения. Много деца от града продължават да се обучават в читалището. Това прави Калофер единственият град в България, а може би и в света с толкова много гайдари на едно място. Запазен е и занаятът за изработване на инструментите, при който също има приемственост между поколенията. Повече за гайдарството в Калофер може да видите във филма на сценариста Мирослав Василев и оператора Христо Дановски ­ - https://youtu.be/Yqp1heAd0wc.

Филмът  е създаден специално за кандидатурата и представя носителите на традиционните дейности и умения в естествената среда, без режисьорска намеса.

Предстои през октомври национална комисия да обсъди излъчените областни кандидатури и да направи предложение за вписването на избраните нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Припомняме, че тази година в Националната представителна листа се въвеждат две нови листи – Национална листа на нематериалното културно наследство, нуждаещо се от спешни мерки за опазване (Спешна листа) и Национален регистър на програми, проекти и дейности, които най-добре отразяват принципите и целите на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство (Регистър на добрите практики).

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина