Филмът за кукерите в карловското село Климент ще обикаля света

Автор: Plovdiv Now 6688
Филмът за кукерите в карловското село Климент ще обикаля света
Филмът “През маската на кукера“, който заснет в карловското село Климент, е включен в програмата на Културния институт към
Министъра на външните работи за представяне на българското кино в чужбина. Добрата новина съобщи кметът Мано Манов
 
Филмът е със субтитри на английски език. През 2022 година Културният институт към Външно министерство ще рекламира България с тази културна лента и широкият свят ще чуе за малкото село Климент и стародавните му традиции.
 
"Горди бъдете, скъпи самодейци! Отново доказахте, че с желание, единство и отговорност, водени от любовта към народното изкуство, се покоряват дори високите върхове. Вие направихте така, че с филма „През маската на кукера“ село Климент да покълне в голямото културно пространство на европейския аудио-визуален световен пейзаж", написа кметът.

Продукцията на лентата „През маската на кукера“ беше финансирана от Министерството на културата с 4000 лв. по спечелен проект.

В 30-минутния филм се проследява живата връзка на старите кукери в селото, които пазят столетната традиция, с техните съвременни последователи. Показани са характерните автентични носии, хлопки и танци на кукерите, с които те прогонват злото и зимата.

Кметът Мано Манов също е дългогодишен кукер и ръководител на кукерския състав в селото, а традицията наследяват 3-та му сина.

Над 120 души участват в лентата, чието заснемане вече тече в старинните къщи в карловското село. Сред участниците са деца на 3-4 години, както и най-възрастният 92-годишен кукер. 

Лентата се снима в старите запазени климентски къщи, с оригинални носии, покъщнина и посуда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина