Филм показва 44 саби на воеводи, сред тях са на Левски, Ботев, Караджата и Хаджи Димитър

Автор: Plovdiv Now 7816
Филм показва 44 саби на воеводи, сред тях са на Левски, Ботев, Караджата и Хаджи Димитър

Филм показва експозиция, събрала за първи път на едно място 44 хладни оръжия - саби, револверни саби, караколаци, ятагани и ками. Те на български революционери, действали в периода от 1835 до 1876 година.

Сред тях са сабите на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, на Георги Сава Раковски, Велчо Дамджията, на Панайот Хитов и Филип Тотю, на Матей Светопреображенски и на герои от Априлското въстание.

Изложбата е открита на 30 май 2017 г. в музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново по повод 180 години от рождението на Васил Левски и на 150 години от битката на четата на Филип Тотю при павликенското село Върбовка.

Експонатите в изложбата са от музеите във Велико Търново, Бяла Черква, Варна, Враца, Дряново, Елена, Габрово, Лом, Ловеч, Панагюрище, Плевен, Русе, Севлиево, София, Сливен, Трявна, и Търговище и семейство от великотърновското село Ново село, наследници на съратника на Лески Матей Светопреображенски, известен като Матей Преображенски-Миткалото.

Позволихме си да го споделим с вас и ние, приятно гледане!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина