Фестивал на хлябовете в Карловско, търсят се доброволци

Автор: Plovdiv Now 5710
Фестивал на хлябовете в Карловско, търсят се доброволци

Екипът на читалище "Пробуда - 1933" в село Куртово, община Карлово, кани доброволци без възрастови ограничения, които желаят да се включат в организацията и провеждането на предстоящия Фестивал на обредните хлябове и питки на 22 юни в селото.

Събитието е част от програмата на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата. Желаещите могат да заявят участието си в читалището най-късно до 10 юни.

“Доброволчеството е най-добрият начин да вложиш желанието и ентусиазмът си в нещо смислено. Да си доброволец е двупосочна улица – колкото повече даваш, толкова повече получаваш. Мисли извън рамките (out of the box) и доброволствай, защото само така можеш да направиш разлика.”, призовават организаторите.

Фестивалът се организира за първи път. Организатори са НЧ „Пробуда-1933“ и Кметството на село Куртово със съдействието на Фондация „Пловдив 2019“.

Празникът на обредните хлябове и пити ще популяризира българските традиции, свързани с кулинарната култура, съчетани в българската обредност с народните песни и танци - ярък израз на националните ни характер и култура.

Гостите ще могат да се включат в уъркшопите за замесване на хлябове и питки на открито, рисуване върху брашно, изработване на сувенири от тесто, с което ще покажем, че пред хляба всички сме равни и месенето е терапия за душата. Специалисти от „Хлебна къща“ в Пловдив ще покажат как общностното месене на хляб може да се използва като терапевтичен, социален и образователен метод за сплотяване на хората.

Ето какво ще включва фестивалът:
- Изложба-базар на оригинални обредни хлябове и пити, предварително приготвени от участниците.
- Изложба от приготвени на място обредни хлябове и пити в уъркшопите на открито. Необходимите продукти ще бъдат предоставени от организаторите. Организаторите ще предоставят маси за разполагане на продукцията и на обредните хлябове на участващите.

Среща–надиграване с конкурсен характер на клубове за народни хора. Право на участие имат любителски клубове и танцови формации.
Всеки състав задължително представя по 2 танца:
- хоро от населеното място на състава /по избор/ с времетраене до 3 минути;
- хореографска разработка на хоро /по избор/ с времетраене до 4 минути;
- няма възрастови ограничения.

Фестивална част: Празникът предоставя възможност и за творческа изява с оглед популяризиране на словесното и фолклорното изкуство чрез надпяване, надсвирване и надиграване (индивидуално и групово) на любители от всички възрасти. 

Участници:
- Право на участие имат непрофесионални колективи и индивидуални изпълнители за автентичен и обработен фолклор - певчески групи, хорове, състави, ансамбли, танцови състави, клубове за народни танци, разказвачи и други.
- Всеки кандидат попълва заявка за участие по образец най-късно до 10.06.2019 г.
- Редът за участие се определя от организаторите. В срок до 15.06.2019 г. ще бъде предоставена информация за участието на посочения пощенски, е-mail адрес или телефон в заявката.

Финансиране:
- Разходите по пребиваването на колективите и придружаващите ги лица за транспорт, нощувки, храна и командировъчни са за сметка на участниците.
- Такса за участие не се заплаща.

Творческа комисия ще оцени надиграването на клубовете за народни хора. Ще бъдат връчени диплом и плакет за І, ІІ и ІІІ място. Всички участници във фестивала ще получат грамоти и сувенири.

Най-атрактивно приготвените питки и обредни хлябове ще бъдат отличени с диплом и сувенир от организаторите.

Заявки за участие се приемат до 10 юни 2019 година на адрес:
НЧ „Пробуда – 1933“
ул. „Първа““ № 13
област Пловдив
община Карлово
село Куртово п.к. 4369
или на ел.поща: [email protected]

Лице за контакти:
Катя Алексиева-Стойнова– секретар на читалището
тел.: 0899212544
ел.поща: [email protected]

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина