Доброволци помагат безвъзмездно на розобера край Карлово

Автор: Plovdiv Now 22444
Доброволци помагат безвъзмездно на розобера край Карлово

Доброволците призоваха националният символ роза "Дамасцена" да бъде съхранен чрез подпомагане на производителите, които отглеждат маслодайната култура.

Вече седмица около 30 души от Съюза на транспортните синдикати в България и неправителствени организации берат безвъзмездно розов цвят в масивите край Розино, Иганово и Карлово, пише karlovopress.com.

Надежда Станева - доброволец: "Българската роза "дамасцена", тя не е просто символ на България, по нея е правен световния стандарт за розовото масло и смятам, че ние трябва да го възродим. Надявам се ние да сме примера, който всяка година да довежда след нас още хора".
 
Екатерина Йорданова - председател на Съюза на транспортните синдикати в България: "Това е една от нашите задачи тук да идваме работещи хора със своите семейства, с децата си. Не да протестираме, и вярвам всички тези хора, които отглеждат розата си с любов тя ще им върне, ще им се отбЛагодари и ще имат добро настояще и добро бъдеще".
 
Според розопроизводителите, доброволчеството в България трябва да се насърчава, тъй като проблемът с осигуряването на достатъчно работна ръка все повече ще се задълбочава в бъдеще:
 
Христо Николов - председател на Асоциация на розопроизводителите в България: "В доброволчеството ние виждаме една алтернатива на традиционните работници. Всеки ден в градините ни остава неприбран цвят, не успяваме да приберем всичко първо защото кампанията от гледна точка на метеоролигичните условия е доста добра и второ, защото дестилериите са намалили преработвателните капацитети и ние не можем там да реализираме 100% от количествата си".
 
Доброволците призоваха за извисяване на каузата и посочиха, че за всеки българин е важно поне веднъж да се докосне до българския розов цвят.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина