Доброволци почистват и облагородяват стадиона в карловското село Куртово

Автор: Plovdiv Now 7099
Доброволци почистват и облагородяват стадиона в карловското село Куртово

Стадионът в карловското село Куртово ще бъде облагороден от доброволци и местни активисти през предстоящите седмици на месец юли. Процесът започна още през юни, когато група ентусиасти от селото кандидатства в конкурс на сдружение “БГ Бъди активен” с награден фонд за облагородяване на градско пространство. Младите хора биват избрани заради готовността им да участват в създаването и поддържането на стадиона. 

В предстоящата седмица ще бъде извършено почистване на стадиона и прилежащите към него части, като това ще бъде и първата крачка от процеса на обновяването. След почистването на мястото ще бъдат поставени нова тенис маса, баскетболен кош и Slack line. Пейките и футболните врати ще бъдат боядисани, а теренът - отново очертан.

Процесът на създаване на нови, лесно достъпни зони за срещи, спорт, игри и отдих в градска среда, включва три важни етапа – обсъждане, проектиране и изграждане. По тази схема се работи и за обновяването на стадиона в село Куртово. След проведено обсъждане между жителите, се пристъпва към създаване на конкретните промени на пространството.  Ключови елементи в този процес са активното участие и ентусиазмът на местните жители в планирането, проектирането, създаването и стопанисването на обновените места. През последните няколко години от сдружение “БГ Бъди активен” успешно бяха създадени над 20 подобни места  в страната в партньорство с местните общности. 

“Най-ценното е, че имаме повод местната общност да се ентусиазира и да се обедини около осъществяването на конкретна идея за подобряване на средата и качеството на живот. Искаме да вдъхновим хората да бъдат креативни, активни и отговорни към мястото, в което живеят. “ - казва Ласка Ненова, основател на сдружението.

Намесата в село Куртово е част от дейностите на сдружение “БГ Бъди активен” за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място България.

Историята на “_Място България”

_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене).   От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019. 

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина