Деца от Карлово въплътиха лавандулата в изящни артистични творби

Автор: Plovdiv Now 9203
Деца от Карлово въплътиха лавандулата в изящни артистични творби

Празника на лавандулата! Това е празник преди всичко на производителите, които извисиха авторитета на България като световен лидер в производство на най-качествената лавандула в света за козметиката. Това е признато в света и е отразено дори в статия в Ню Йорк Таймс миналата година:

''Но откъде идва най-специалният, елитен лавандулов цвят? Кралските лилави полета на Валансол, Франция? Отчасти, да. Но също така: България. ... За някои уханието на българската лавандула е за предпочитане пред френската."

"Има по-различен, екзотичен аромат, каза г-жа Векстен, която доставя българска лавандула за своите козметични продукти. Няма сладкия аромат на френската лавандулата.” '

Най-големия производител на еретични масла в САЩ и света достaвя лавандула от България от собствена база. А известна с използването на лавандула в козметиката френска фирма признава, че използва родна лавандула от долината на синьото злато във Франция (Валансон) единствено по патриотични съображения.

Талантливи деца в Карлово от няколко седмици въплъщават красотата на лавандулата в прекрасни артистични творби. Някои от тях са в откритата на 19 юни изложба в галерията на ул. Търговска № 7 ''Карловски художници – Празник на цветята''. Малките творци Димитрия Тенева, Мария Кабакова, Стела Тодорова и Сияна Зонева виждат в лавандулата свежест и разпалващ въображението цвят.

Източник: Академия Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина