Деца от Карлово майсторят кукерски маски

Автор: Plovdiv Now 26215
Деца от Карлово майсторят кукерски маски

Майсторство в изработката на кукерски маски ще показват децата на Карлово. Конкурсът за най-красива маска и рисунка се провежда за четвърта поредна година преди традиционния празник на плодородието „Старчовден”. В него могат да участват деца и младежи, разделени във възрастови групи – от 1 до 5 клас и от 6 до 10 клас. Предвидена е и група за деца и младежи с увреждания. Кукерските маски се приемат до 22 февруари в отдел „Изкуство” на карловската библиотека. Победителите ще бъдат наградени на 7 март, когато ще бъде открита и изложба с най-добрите рисунки.

Празникът „Старчовден” се провежда всяка година в съботата преди Сирни Заговезни в Карлово. Маскирани с традиционни костюми, които се предават от поколение на поколение, кукерите танцуват, за да прогонят злите духове и да възвестят идването на пролетта. Всъщност в района на Карлово не се среща името кукер, маскираните се наричат „старци”, откъдето идва и името на празника.

Кукерските игри се изпълняват само от мъже. Правят се в Сирната седмица, която не е постоянно фиксирана, а зависи от църковния календар. Игрите започват от понеделника след неделя Месопустна и продължават до неделя включително. Последният ден е най-масово посетен от зрителите и броят на участниците – най-голям.

Кукерите от карловския квартал „Сушица“ се наричат още арапи, защото в маските и костюмите им преобладава черния цвят, а и защото старото име на квартала е Арапово.Там са се провеждали и най-пищните карнавални шествия от незапомнени години. Арапите са обути с кози кожи с козината навън, отгоре имат сукман с бяла риза, а на раменете си бяла везана кърпа. Маските им са прави, изработени от бяла аба, а на кръста имат по 5 големи хлопки (чанове).

Има и „белогащи“ кукери, обути в бели потури, облечени с бели ризи, наметнати с везани бели кърпи и опасани с по 5-6 връзки „тучове“. На краката – с цървули, с бели навуща навити с козе въже. А маските им са извезани с мъниста.

Пловдивчани и гостите на града се насладиха отблизо на красивите кукерски костюми по време на откриващото събитие за Европейска столица на културата, около 230 „старци” от Карлово се качиха на 30-метровата кула.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина