Депутат постави въпроси за болницата в Карлово

Автор: Plovdiv Now 7040
Депутат постави въпроси за болницата в Карлово
Депутатът Веска Ненчева коментира проблемите на болницата в Карлово, като зададе въпроси от парламентарта трибуна към здравното министерство. Казаното тя публикува и на официалната си фейсбук страница:
 
Кризата с Ковид 19 с още по-голяма степен извади на показ царящия хаос в здравната система.
Голяма част от общинските болници са в окаяно състояние, вече не само от гледна точка на материална база, а от липсата на лекари, медицински сестри и санитари. За това народните представители от БСП алармираме многократно от парламентарната трибуна.
 
В началото на Ковид кризата повечето общински болници сами намериха спасението си, чрез дарения на дезинфектанти, предпазни маски, апаратура, направени от хора, живеещи в съответните общини. МБАЛ „ Д-р Киро Попов“ гр. Карлово не беше изключение. Адекватна и бърза подкрепа от държавата липсваше за пореден път. Веднага след въвеждане на извънредното положение, зададохме въпрос към министъра на здравеопазването, тогава г-н Ананиев: С какви средства МЗ обезпечи конкретно болницата в Карлово, като единствена определена, извън гр. Пловдив и какви мерки предприе МЗ в помощ на МБАЛ“ Д-Р Киро Попов“ Тогава, към 27 март 2020г. от отговор на министъра на здравеопазването разбираме, че за МБАЛ „ Д- р Киро Попов“ Карлово са доставени
1500бр. хирургични маски, 20бр. респираторни маски, 1 000бр. защитни очила, 200бр. предпазни гащеризони, 27 800 бр. ръкавици, 40бр. предпазни щитове за очи, 2 500бр. калцуни, както и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ разкриване на дарителска сметка за подпомагане на лечебните заведения за лечение на пациенти с Ковид 19.
 
Няколко месеца по-късно ни връхлита втората вълна на пандемията, с още по-големи размери. Днес, отново се налага да се връщаме на същите въпроси, защото проблемите се множат, губят се човешки животи, а управляващите не съумяват да намерят решение.
 
Зададохме въпроса още на 10 ноември. От тогава се случиха доста събития. Да знаем, че болницата е общинска, за това не бихме желали да коментирате какво е свършила или не е свършила местната власт. Тя също ще даде своите отговори, но на друго място и по друго време. Прехвърлянето на топката с отговорностите няма да помогне нито на пациентите от района, нито на лекарите, медицинските сестри и санитарите.
 
Въпросите са:
Имат ли общинските болници готовност с материална база и здравен персонал за поемане на натоварването от втората вълна на здравната криза и в какво се изразява тази готовност?
 
С какво Министерство на здравеопазването подпомага дейността на малобройния персонал в Инфекциозно отделение на общинската болница в Карлово и новооткритото Ковид отделение в болницата?
 
Отговорът на здравния министър вижте във видеото:
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина