На 30 септември за първи път се случи Денят на карловската анасонлийка - традиционна напитка в региона, която се приготвя и консумира от векове. Домакин беше Историческият музей в града на Левски.
Класическият начин за приготвянето е като към при преваряването на ракията се слага анасоново семе. Консумацията на анасонлийката е запазена непроменена през годините. Ароматът е силен, дори остър заради анасоновите семена, вкусът се откроява с приятна свежест.
Въпреки високия си алкохолен градус, анасонлийката има изключително мек вкус, който позволява консумацията ѝ неразредена.
Гостите имаха възможност да дегустират домашно приготвена анасонлийка с лед, да опитат вкусни, домашно приготвени специалитети, мезета, сирена, сладкиши, ракия, да се насладят на фолклорната програма, да видят и да научат повече за традиционния начин на производство на тази напитка.
Благодарим на всички, които дойдоха на този ден!, казват организаторите от Историческия музей в Карлово.