Денят на Ботев и на загиналите за България почетоха и в Карлово

Автор: Plovdiv Now 966
Денят на Ботев и на загиналите за България почетоха и в Карлово
Кметът д-р Емил Кабаиванов и ръководството на общината поднесоха цветя и се поклониха днес пред паметната плоча на къщата на Даскал Ботьо Петков в Карлово.
 
Историкът и краевед Никола Славчев е на мнеие, че Карлово е именно родното място на гениалния поет и революционер Христо Ботев, който в свои записки нарича съгражданин Васил Дяконът и изразява неимоверната си радост от този факт, а при едно от посещенията си в Карлово след Освобождението, Иванка Ботева казва: „Паметникът на моя син Христо трябва да се направи в Карлово, или на мегдана или където карловци намерят за добре“.
 
По-рано днес Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посетиха Национален музей „Христо Ботев“, а преди това положиха цветя пред бюст-паметника на Ботев и на неговата майка Иванка Ботева. Цветя бяха положени и от премиерът - Бойко Борисов. В знак на преклонение пред мемориален комплекс също имаше тържествена церемония.

Днес се навършват 144 години от гибелта на поета революционер. По традиция в цялата страна, точно в 12 часа ще бъдат пуснати сирените в памет на загиналите герои. Празникът официално се чества от 1901 година. Тогава на тържествата на връх Вола са присъствали и Ботеви четници.  Почти половин век по-късно - през 1948-ма за първи път е имало едноминутно мълчание. Оттогава до днес, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна дават сигнал за почит.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина