Демонстрации, изложби, концерти, спектакли и много красота ни очакват на Празника на калоферската дантела

Автор: Plovdiv Now 5753
Демонстрации, изложби, концерти, спектакли и много красота ни очакват на Празника на калоферската дантела

Повече от 100 години са изминали от появата на едно от най-фините женски ръкоделия, наречено с право „бялата магия” – калоферската дантела. За това време тя не само се е съхранила, но е претърпяла и развитие, като от занаят, осигуряващ прехраната на калоферки, се е превърнала в изкуство.

Дантелите, плетени със совалки на цилиндър се изработват предимно в Западна Европа и са по-известни като „брюкселски”. Именно на базата на брюкселската дантела се развива и калоферската. Техниката на изплитането е еднаква, но и тук българката е изразила своите възгледи за красиво, като е заимствала направо от прекрасната ни природа. Така се появяват типично българските мотиви – рози, еделвайси, листа, лалета, слънчогледи, които придават нов и различен вид на „брюкселската” дантела и я превръща в „калоферска”.

През 1910 г. в Калофер се открива първото и единствено в страната ни Дантелено училище „Трудолюбие”.  Училището е с двугодишен курс на обучение и се издържа от Калоферското общинско управление, Калоферската дружба в София и Женското дружество „Просвещение” в града. В това училище са получили знания и професионални умения в създаването и изработването на совалков тип дантела около 1 800 жени и момичета.

В годините от създаването на Дантеленото училище до Втората световна война дантеленото производство носи значителни приходи, както за самите плетачки, така и за Калофер и допринася за стопанското му развитие. През 1935 г. Дантеленото училище е закрито. Изработването на дантелите се пренася изцяло в домашни условия. Умението за създаване и плетене на дантелите се предава от майка на дъщеря, от баба на внучка.

През последното десетилетие, интересът към калоферската дантела отново се възражда. От 1999 г. ежегодно, на 15 август в деня на големия християнски празник -  Успение на Пресвета Богородица, се провежда Празникът на калоферската дантела. В него взимат участие плетачки на совалкова дантела от цялата страна, а също и гости от Англия, Шотландия и Белгия.

XX – то юбилейно издание Празници на калоферската дантела 2019 в град Калофер започва на 15.08 в 8:00 ч. и продължава до 17.08 в 22:00 ч. Организатор е Творчески център на калоферската дантела – град Калофер.

Вижте програмата на Празника!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина