Да си спомним за актьора Иван Налбантов, роден в Карловско

Автор: Plovdiv Now 15371
Да си спомним за актьора Иван Налбантов, роден в Карловско

Големият български актьор Иван Налбантов щеше да стане на 82 години днес. Той ни напусна на 10 май миналата година.

Роден е на 5 август 1940 година в карловското село Каравелово. Завършва средно образование в Карлово и ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски.

Още като малък проявява своя талант, обича да рецитира. По-късно участва в различни самодейни колективи, където показва своя театрален талант.

След завършване на средното образование е приет за студент по българска филология в Софийския държавен университет и по актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".

Иван Налбантов има над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Удостоен е с почетното звание "Заслужил артист". Носител е на много български и чуждестранни награди, сред които "Золотая муза", Награда на Министерството на просветата на Унгария, Международна награда на името на Ахмад Ал-Ахмади и други. Лауреат е на национални конкурси за художествено слово. Обявен е за най-добрия рецитатор сред актьорите в България.

В свободното време пише поезия и проза. Преподавател е по "Сценична реч" в НАТФИЗ. Доцент. Води клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в Пловдив. Негов асистент е актьорът Стефан Попов от Пловдивския театър.

Член е на Съюза на българските писатели.

През април 2019 г. е обявен за носител на наградата за цялостно творчество на годишните награди "Аскеер". 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина