Опасни растения превземат терени в Пловдивско

Автор: Plovdiv Now 5159
Опасни растения превземат терени в Пловдивско

Ноември е месецът на кампаниите по засаждане на фиданки из цялата страна. Инициаторите често избират или получават като дарения инвазивни чужди видове растения, които пък превземат територията на местните видове и ги унищожават.

Разпространяването на тези растения е сериозна заплаха за земеделските земи, за дивата ни природа и за градските паркове и градини

По този повод Фондация „Информация и природозащита” организира в Пловдивско демонстрации на безопасни за местната растителност методи за премахване на инвазивни чужди видове растения.

На 12 ноември, от 11:00 часа, до блок 262 А в район „Тракия” в Пловдив ще бъде показано как се прилагат напълно безопасни за останалата растителност механичен и химичен методи за отстраняване на дървета айлант (Ailanthus altissima).

На 13 ноември, отново от 11 часа, в двора на Аграрен университет в Пловдив ще бъде демонстриран и друг метод за отстраняване айлант. От 10 часа в Първа аудитория на Факултета по агрономство ще се състои лекция и дискусия по темата. Ще бъде представено и мобилното приложение за подаване на сигнали за намерени инвазивни чужби растения към базата данни на Европейската комисия.

На 21 ноември, от 10:00, ще се демонстрира почистване от нападналите го айлант и бяла акация масив от маслодайна роза на ЗК „Добрила” в местността „Мурла” между Карлово и Сопот.

Събитията са част от проект „Местообитания свободни от инвазивни чужди видове растения” на Фондация „Информация и природозащита”, съфинансиран от Европейската комисия, чрез Програмата й за околна среда – LIFE. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина