Чели ли сте за Васил Платнаров - карловец, революционер и съратник на Левски?

Автор: Plovdiv Now 8890
Чели ли сте за Васил Платнаров - карловец, революционер и съратник на Левски?

В навечерието на 183-тата годишнина от рождението на Васил Левски, когато ни делят само два дни от началото на тридневните тържества в негова памет, от Историческия музей в Карлово разказват за един смел българин, съратник на Апостола, за когото мнозина от нас не са чели, нито са чували.

Става дума за Васил Иванов Платнаров, роден в Карлово през 1845 и починал на 10 декември 1910 г. През 2020 се навършват 175 години от рождението му и 110 години от смъртта му.

Завършва карловското петокласно мъжко училище. При учредяването на карловския революционния комитет през юни 1869 г. е определен за приемането и изпращането на комитетската кореспонденция, а малко по-късно е избран за негов председател. В неговия дом през 1870 г. полагат клетва членовете на карловския революционен комитет.

През септември 1869 г. по препоръка на Васил Левски и Теофан Райнов той е изпратен с Филип Тотю в Одеса, за да се свържат с Одеското българско настоятелство и да купят оръжие. Участва във възстановяването на карловския революционен комитет от Панайот Волов и Георги Бенковски през 1876 г. Определен е за делегат на събранието в Оборище, но е върнат от Бенковски поради непълни статистики и така Карлово остава изолирано от решенията на събранието.

През 1876 г. се сражава като доброволец в Сръбско-турската война и в Руско-турската война 1877-1878 г. в IV-та дружина на Българското опълчение. В боя при с. Читак, Новопазарско е ранен тежко. За проявената храброст получава Георгиевски кръст за храброст.

След Освобождението завършва право в Русия и работи като мирови съдия в Карлово. Пенсионира се в 1898 г. заради болест. Включва в движението за съединението между Княжество България и Източна Румелия.

Женен е за Мария Андреева Начева, четвъртото дете на сестрата на Васил Левски Яна Кунчева и Андрей Начов. Семейството има пет деца Ана, Иван, Иванка, Вера и Андрей. От тях само Иванка създава семейство, но няма поколение. Синът им Андрей Платнаров загива през 1913 г. в Междусъюзническата война в боя при Криволак, разказват още от Историческия музей в Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина