Бременна карловка се премени в народна носия и се потопи в ледена вода

Автор: Plovdiv Now 8580
Бременна карловка се премени в народна носия и се потопи в ледена вода

За поредна година карловци спазиха традиционния ритуал "Къпанак". Както повелява традицията, първо в коритото на Дръндева чешма бе изкъпана булката, която е сключила граждански брак през изминалата година. Въпреки че чака рожба, 32-годишната Лиляна Нейкова бе изкъпана с ледена вода при минусови температури, пише Karlovopress.bg

Булката напуска дома в автентична носия с пендари, бяла кърпа на кръста и китка на главата. Лиляна споделя, че мечтае да има поне три деца. Съпругът й Стойко пък е убеден, че радостта и разбирателството трябва да са на първо място в един дом. 

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов поздрави младата булка и я дари с икона на Света Богородица, след което беше окъпан в ледената вода. Със смях и закачки, по приятелски, Ивановците също се потопиха в коритото на чешмата и отбелязаха своя имен ден. Празникът, на който присъстваха общински съветници и десетки жители и гости на Сушица завърши с българско народно хоро.
 
По традиция музиканти съпровождат булката и нейните роднини до площада, където се извършва обичая. Там присъстват жители и гости на квартала. Истинското къпане настава, когато в коритото на чешмата влязат всички Ивановци и гости. Празникът завършва с хора и почерпка. Местните посочиха, че през миналата година в Сушица има много повече родени бебета, отколкото хора, които са напуснали земния си път.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина