“Белия двор“ в Карлово става общински, държавата финансира археологически разкопки на тракийско селище

Автор: Plovdiv Now 6174
“Белия двор“ в Карлово става общински, държавата финансира археологически разкопки на тракийско селище

„Белия двор“ да стане общински до края на годината, обеща министърът на културата Боил Банов, който днес се срещна с кмета д-р Емил Кабаиванов. Министърът обеща и подкрепа за финансиране на археологическите разкопки на тракийския град край село Васил Левски. „Ръководителят на обекта доц. Костадин Кисьов е сериозен учен и работата му ще получи пълната подкрепа от държавата“ заяви министър Банов. Д-р Кабаиванов информира министъра за подготвяния проект за допълнително финансиране на разкопките по програмите на ЕС и получи уверение, че Министерството на културата ще помогне за реализацията му.

Кметът постави и въпроса за предвидените в държавния бюджет за 2019 78 000 лева за консервация и реставрация на вилата на братя Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово. Министър Банов се ангажира още в рамките на настоящия месец да бъдат преведени пари на общината, за да приключат навреме консервационните дейности, преди настъпването на студените месеци.

Министърът увери, че процедурата по прехвърляне собствеността на „Белия двор“ от държавата на общината е в ход и се очаква да приключи до края на годината. Така „Белия двор“ ще бъде включен в комплекс „Старинно Карлово“ – най-успешния туристически обект на територията на общината.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина