54 години от смъртта на карловката Райна Касабова - една изключителна жена

Автор: Plovdiv Now 7144
54 години от смъртта на карловката Райна Касабова - една изключителна жена

Райна Касабова -  българска милосърдна сестра и първата жена в света, участвала в боен полет.

Родена е на 1 май 1897 година, в Карлово. Умира на 25 май 1969 година в София.

По време на Балканската война служи като доброволка-самарянка в Първа полева подвижна болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. лети като пилот наблюдател със самолет „Воазен“ над Одрин с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Излитат от Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути. От самолета тя хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин.

През 30-те години на 20-ти век печели конкурс за красота във Варна. За съжаление така и не създава семейство, тъй като любовта на живота й загива през войните. При посещението си в България през 1963 година Валентина Терешкова – първата жена, напуснала пределите на Земята, изявява желание да се срещне с първата жена, летяла на боен самолет, и я посещава в родния я град. Райна Касабова умира на 71 години през 1969 година.

Тя не само е призната за първата жена в света, изпълнила стратегическа задача в боен полет, но много по-важна е същността на стореното – тя не е хвърляла бомби, не е убивала хора, нито е рушила културното наследство на красивия град. Тя не се опитва да заблуди противника, а хвърля върху него дъжд от истина, която не цели да навреди на врага, а да го спаси от самоунищожение. Не само България, а и светът определено може да се гордее с първия военен полет на жена, превърнал се в истински символ на стремежа за мир, човещина, за взаимно уважение.

През 2009 г. ледник в Антарктика е наименуван на Райна Касабова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина