23 млади жени в Карловско се научиха как да бъдат независими и да се справят в живота

Автор: Plovdiv Now 8634
23 млади жени в Карловско се научиха как да бъдат независими и да се справят в живота

23 млади жени и момичета от община Карлово бяха избрани за обучението по предприемачество на Сдружение „Млади, активни, креативни“.

Обучението беше на 16 и 17 ноември като част от Проекта „Стъпка напред!“, финансиран от Български фонд за жените.

Амбицията на тези обучения е да се повишат знанията, уменията и компетенциите на млади жени и момичета от селските райони на община Карлово и по този начит те да станат икономически независими.

Дамите бяха обучени как да подготвят своите докумети за кандидатстване за работа, автобиография, мотивационно писмо, как да се държат на интервю с работодател. те бяха въведени и в обширната сфера на предприемачеството, стартирането на собствен бизнес и разработването на бизнес план. 

Специален гост на обучението беше г-жа Лиляна Ковачева – експерт в Министерството на образованието, която разказа за житейския си път от ромската махала до Министреството. Разказа и за трудностите и стереотипите, с които се е сблъсквала в личния и професионалния си живот.

Разказът силно впечатли всички момичета, мотивира ги да имат мечти и да вярват в себе си, за да ги сбъдват. Ромските момичета, които бяха част от обучението, бяха насърчени да продължат своето образование и да кандидатстват за степендии към МОН, подпомагащи младежи от етноса да учат във висши училища.

Обучението съвпадна с Международния ден на толерантността - 16 ноември и това вдъхнови участниците да поговорят за равнопоставеност, приемане на различията, толерантност и борба с дискриминацията, ксенофобия и расизъм.

Всички момичета си тръгнаха със сертификати за преминато обучение по предприемачество и с повишено самочувствие, че са конкурентноспособни на пазара на труда.

Източник: Сдружение „Млади, активни, креативни“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина