Президентът пристига в Карлово, а 200 българи минаха по стъпките на Левски

Автор: Plovdiv Now 7456
Президентът пристига в Карлово, а 200 българи минаха по стъпките на Левски

Със Света литургия на 18 юли в храма „Свети Николай” започна честването на 182 години от рождението на Апостола и Празника на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и много граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Васил Левски.
Литийното шествие, водено от Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, стигна до централния площад.          Там с тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Отслужен бе молебен за благоденствие на града и неговите жители. Д-р Емил Кабаиванов посрещна участниците в 25-ия Национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски” и поздрави с грамоти водачите на 13-те лъча. За четвърта поредна година в похода се включиха и ветерани от всички краища на България – представители на 19 туристически дружества, преминали за 4 дни Троянския балкан. Те пристигнаха в Карлово на 17 юли и положиха венец пред паметника на Васил Левски.
      В приветствието си към карловци и стотиците гости д-р Емил Кабаиванов каза: „Скъпи карловци, за нашия град има няколко паметни дати, особено важни и изпълнени с трепет – 18 и 19 февруари, 17 и 18 юли. Защото нашият град е скъп на всички български сърца, защото е рожденото място на Апостола. Когато и да се срещнем с неговото духовно наследство, си казваме: „Прав е бил Васил Иванов Кунчев!”. Васил Левски не е просто професионален революционер, не просто е идеолог и организатор на националната революция. Той се превръща в архитект на Третата българска държава!.. Днес ние се питаме какви са нашите цели, по-различни ли са от онези, които Апостола ни завеща – за свободна, независима и справедлива България? Има ли днес разбирателство по основните цели, които нашата нация трябва да преследва?.. Отговор ще даде времето... 18 юли е датата, на която ние трябва да се опитаме да се съединим духовно с Апостола, да си спомним отново неговите завети и да се почувстваме по-чисти и морални! Да бъде вечна и светла паметта на Апостола и на всички карловци и българи, дали своя живот, за да я има днес България! Честит празник! Да живее България!”, каза кметът и припомни най-ярките думи на Апостола.
     Заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова поздрави присъстващите със 182-та година от рождението на един от най-великите българи – един от символите на героизма на нашия народ. Вицепремиерът подчерта: „Левски е част от нашето самочувствие и нашето национално достойнство... За нас Апостола е светец, напуснал Църквата; революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство между народите. Той е борец за национална свобода, без да ограничава свободата на другите.
     Вицепремиерът и кметът посетиха Национален музей „Васил Левски”, положиха цветя пред паметника на Гина Кунчева и присъстваха на връчване  наградите на Фондация „Васил Левски” и на Карловския комитет, носещ името на Апостола. Проведе се традиционният Литературен салон с тематични творби за Левски.
      Празничната програма продължава с концерт на художествените състави от структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от 17:00ч. на площад „20-ти юли”. От 19:30ч. НМ „Васил Левски” ще се честват 25 години от началото на Националния туристически поход. Точно в 20:20ч. от музея ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.
В 21:00ч. на площад „Васил Левски” започва тържественият митинг-заря. Официално слово ще произнесе президентът на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, под чийто патронаж преминава честването на 182 години от рождението на Васил Левски.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина