191 години от рождението на Матю Тантилов - един забележителен карловец

Автор: Plovdiv Now 19342
191 години от рождението на Матю Тантилов - един забележителен карловец
Навършиха се вчера 191 години от рождението на Матю Тантилов - една от знаковите личности от времето на Възраждането в Карлово, припомнят от Библиотека "Иван Богоров" в града.
 
Роден на 8 април през 1830 година.
 
Виден и заслужил карловски учител и общественик, той оставя с дейността си следа не само в развитието на училищното, но и на читалищното дело. Заедно с останалите членове на Ученолюбивата дружина, той полага основите на дружествена библиотека и читалня.
 
Връх на неговото просветителско дело е построяването на двуетажната училищна сграда през 1870г., в която днес се намира Историческият музей в Карлово. 
 
Матю Тантилов е обесен, едва 47-годишен, заедно с останалите първенци на града по време на Страшното 1877г.
Синове му - Никола, Петър, Васил и Христо Тантилов продължават неговата просветителска дейност и в продължение на години даряват книги на читалището.
 
В момента Общинска библиотека „ Д-р Иван Богоров” - Карлово притежава 1153 тома от т. нар. Тантилова библиотека. Съдържанието ѝ е много разнообразно- включва издания от различни области на знанието и на различни езици. Всяка книга е част от историята - църковна и светска, част от образователното и просветителско дело, както на България, така и на другите балкански страни, а и на Европа.
 
Но най-важното е, че всяка от тези книги е част от родовата памет на Карлово.
 
Тантиловата библиотека се съхранява в отдел „Краезнание” на Общинска библиотека в Карлово и може да бъде използвана на място в читалнята.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина