157 години карловското Войнягово пази спомена за своя даскал Васил Левски

Автор: Plovdiv Now 9082
157 години карловското Войнягово пази спомена за своя даскал Васил Левски
157 години карловското село Войнягово пази спомена за своя даскал Васил Левски.
 
Днес жителите за поредна година отбелязаха това незабравимо събитие – главяването на Апостола за учител в селото.
 
Било е Гергьовден през 1864 г., когато снелият неотдавна монашеското расо дякон Игнатий поема попрището на селски учител. Само две години Левски учи войняговските деца, но оставя толкова траен спомен и у тях, и у техните родители, че когато след години войняговци разбират, че техният първи даскал е увиснал на бесилката, черковната камбана в селото бие една седмица без да спре, жените свалят цветните забрадки и слагат черни кърпи, мъжете ходят разгърдени и мрачно тъпчат земята. От мъка и жал по Левски войняговци дори запускат и нивите си. Това разказват те в спомените си. Къде свършва действителността и къде започва митът - труден въпрос, но е факт, че и до днес в народните носии на войняговки присъстват черните забрадки.
 
Сред местните любимият им някога даскал и до днес се ползва с особена почит и уважение. Те свидно пазят паметта за него, за смелостта и добротата му и ги предават с гордост на идните поколения.
 
Затова всяка година на 6 май те се събират в двора пред училището, пеят песни и играят хора, вият венци и правят гергьовски люлки и си спомнят за онзи Гергьовден, когато Апостола за първи път идва в тяхното село.
 
Няма друго селище, в което Васил Левски е живял цели две години, учил е толкова много деца, оставил е толкова много съмишленици.
 
Войняговци имат основание за своята гордост. И всеки, който иска да се убеди в това тяхно най-искрено отношение, може да направи това на 6 май.
 
Източник: Национален музей „Васил Левски“в Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина