155 години от създаването на женско дружество “Възпитание“ празнуват в Карлово

Автор: Plovdiv Now 2926
155 години от създаването на женско дружество “Възпитание“ празнуват в Карлово
155 години от създаването на женското дружество "Възпитание" ще бъдат отбелязани в Карлово.
 
Историческият музей и Дамски клуб „Розова долина“ канят на честването на 12 септември, от 17.00 часа в музея. Празникът ще бъде с участието на млади изпълнители от музикалната школа „Карловойс“ с ръководител г-жа Анита Илиева.
 
Появата на женските дружества е изява на българката и желанието и да участва в обществените дела през Възраждането. Духовното издигане и културен напредък на българската жена през възрожденската епоха започват да зависят вече от самата нея, от нейната инициативата да организира своята обществена и просветна дейност, разказват от Историческия музей.
 
Женското дружество „Възпитание“ в Карлово, което възниква на 14 септември 1869 г. е плод и на просветния подем сред карловските жени. Силите и способностите на нашите най-будни възрожденки се вливат в характерните за историческия период условия и форми за обществена деятелност на жената.
 
Възникналото женско дружество в Карлово е едно от първите и най-активните в българските земи през Възраждането. Многобройни са благотворителните инициативи на будните карловки, както преди Освобождението, така и след това.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина