120 родолюбци участваха във възстановката на Априлското въстание в Клисура

Автор: Plovdiv Now 6150
120 родолюбци участваха във възстановката на Априлското въстание в Клисура

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Румен Радев бе официален гост на тържественото отбелязване 143 години Априлска епопея в Клисура на 30 април и 1 май. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада и произнесе слово по повод честването.

 „Клисура има своите седем дни на опиянение и страдание, на възторг и отчаяние. Клисура има своята Страстна седмица... С героизма на клисурци, с жертвите, с опожарения град, Клисура показа на целия български народ, на света, че ние имаме право да бъдем свободни! Че България трябва да бъде свободна!... Днес - 143 години след онези паметни и страшни дни, ние сме тук, за да почетем светлата памет на всички, които положиха живота си са свободата на Отечеството. Днес ние сме тук, за да си дадем кураж и сила за бъдещите изпитания, които очакват нашето Отечество. Да живее България!”, каза кметът на Карлово пред стотиците хора. Той припомни историческите събития от април 1876 година, когато първата пушка възвестява началото на славните и страшни 30 дни, останали в най-новата ни история като Априлската епопея.

С военен церемониал и полагане на венци на площад "20-ти април" бяха почетени загиналите за свободата на България. Венци бяха положени от името на държавни институции и организации.

На 1 май в Града на Боримечката бяха показани паметни моменти от Априлската епопея през 1876 година. Възстановката, най-старата и мащабна в страната, обедини над 120 местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция”. В продължение на повече от час те представиха събитията от преди 143 години - обявяване на въстанието, изнасяне към позициите с гръмване на черешовото топче и погрома в града.

Източник и снимка: Община Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина