Слух за сеч на дървета край Ръжево Конаре тревожи жителите

Автор: Парашкева Иванова 9215
Слух за сеч на дървета край Ръжево Конаре тревожи жителите

Слух за сеч на десетки дървета в землището на Ръжево Конаре тревожи жителите на селото и община Калояново. Преди повече от месец софийската фирма  “Солар системс груп“ ЕООД заявява инвестиционно намерение да изгради фотоволтаичен парк върху 1000 декара край селото. Гората е горски фонд на Държавно горско стопанство, а фирмата притежава 200 декара, на които в миналото са разположени предаватели на Радио Пловдив. В последствие теренът е бил продаден. 

Предложението на фирмата е било разгледано на сесия, но общинските съветници са го отхвърлили единодушно. Изказани са опасения, че това ще се отрази на климата и подпочвените води в района, което пък ще засегне земеделието , което е основен поминък в общината. 

Председателят на Общинския съвет на Калояново Младен Петров потвърди, че от "Солар системс груп" са внесли ново инвестиционно предложение, като този път желанието им е да разположат парка на 200 декара. "Сондажите показват, че общинските съветници като цяло са против и предполагам, че до петък от фирмата ще изтеглят предложението си. Ако не бъде оттеглено, ще бъде разгледано на сесия" коментира той пред TrafficNews. Кметът на общината Виктория Михайлова е категорична, че няма да има сеч в региона. 

Кметът на Ръжево Конаре Димитър Гинов заяви, че той е бил против първото инвестиционно предложение и се надява второто да бъде оттеглено. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина