Министърът обеща обезщетения заради градушката в Калояновско

Автор: Plovdiv Now 23218
Министърът обеща обезщетения заради градушката в Калояновско

Министърът на земеделието Христо Бозуков обеща на производителите от Ръжево Конаре обезщетения в най-голям размер за унищожената продукция. Днес той пристигна в селото, което е едно от най-пострадалите в региона.

"Във възможно най-кратък срок направете заявленията си по общинските служби, за да бъдат направени побързо протоколите за щетите". Той поясни, че причина за забраната за изстрелване на ракети е била заради транспортен съюзнически самолет, който се е намирал в обсега на евентуалния прицел на ракетите, предаде trafficnews.bg.

Самолетът е пристигал от базата на НАТО "Рамщайн" и трябвало да кацне на летище Пловдив, потвърдиха от Управление на въздушното движение.  Утре министър Бозуков ще се срещне с представители на въоръжените сили, за да се запознае в подробности за причините.

Бедствието засегна десетки земеделски производители в Пловдивска област. Пострадали са производители от Ръжево Конаре, Стряма, Белозем и др. Земеделците бяха категорични, че ако държавата не се намеси адекватно, ще затворят магистралата по примера на гръцките си колеги. "Искаме човекът, който е забранил ракетите да бъдат изстреляни, да излезе с името си и да каже защо. А не да се крият зад някакви агенции и управления" заявиха протестиращите. 

Те отправиха упреци, че държавата не ги подкрепя, а ги товари с допълнителни разходи като новия сертификат "global gap" , който струва 2000 лева за артикул и ако един производител има 5 артикула, той трябва да плати 10 000 лева. "Истината е , че ние сме на полето по 12 часа заедно със семействата си, а продукцията се изкупува за стотинки. На пазарите в София и Пловдив обаче същата продукция се продава за 3-4 лева килограма" възмущават се производителите. 

Градушката е била толкова силна, че освен в полето и оранжериите са разрушени.
Министърът продължи обиколката си с посещения в Стряма и Белозем. 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина