Кметът на Черноземен: Мостът бе под метър вода, пораженията по електропреностната мрежа са големи

Автор: Plovdiv Now 56829
Кметът на Черноземен: Мостът бе под метър вода, пораженията по електропреностната мрежа са големи

Няма опасност за мостовете в село Черноземен, но щетите, които реката е нанесла по електропреностната мрежа, са сериозни. Това коментира за Plovdivnow.bg кметът на населеното място Тоня Христозова. Заради придошлата река са сериозно повредени два стълба на ЕВН, поради което източната част на селото е без електричество.

"Проблемът с тока е много голям, защото ако един проводник се скъса, цялото трасе пропада. Става дума не само за Чернозем - те снабдяват Бегово, Сърнегор, Отец Паисиево, Ръжево и други села", сподели тя. И допълни, че постоянно се следи нивото на водата и се поддържа комуникация с националния щаб. 

"От 2 часа следобед вчера не съм си тръгнала от реката. На този етап не можем да предприемем нищо по отношение на мостовете, защото чакаме нивото да падне, което не се случва. Знаем, че това, което идва отгоре, като дървета, заприщва моста, но няма опасност той да падне. Снощи към 1 часа реката бе метър над моста - той не се виждаше", заяви още Христозова пред наш репортер по повод постъпилия сигнал от страна на местна жителка, по думите на която Стряма подкопава основите на съоръжението.

Заради проблема с електрозахранването в селото няма и вода. От кметството очакват такава да бъде доставена, но ако помощта не дойде, имат готовност да закупят вода за питейните нужди на жителите си. Сондата пред кметството в селото работи, за да покрие битовите нужди на местните.

Край селото има залети земеделски земи. За щастие, опасност за къщите и хората няма, тъй като населеното място се намира на сравнително голяма височина. 

Нормализира се обстановката в Долна махала, където бяха залети няколко къщи.  Бедстващи хора към момента няма, а екипи на пожарната отводняват мазета и приземни етажи  на десетина къщи.

"През нощта евакуирахме 15 души, като някои бяха настанени в кметството, но вече са по домовете си. Проблемът в момента е, че няма вода. Нивото на реката спада, ток има, от ВиК правят огледи и ще пуснат водата, щом има ток по станциите", заяви кметът на селото Михаил Георгиев. Там също се очаква да бъде доставена вода за нуждите на населението.

Овладяно е положението и в съседното село Горна махала, където Стряма е скъсала дига в района на помпената станция. Залети са големи площи, но обстановката вече се е нормализирала, сподели кметът Павли Петров.

"Няма проблеми за хората, има залети имоти, но не са големи пораженията," коментира той. И допълни, че дигите се наблюдават постоянно. Няма опасност от преливане и на дерето, което преминава през центъра на населеното място, категоричен бе Петров.  

Бедственото положение остава в сила е шест села от община Калояново - Песнопой, Иван Вазов, Горна махала, Долна мала, Черноземен, Ръжево.

Както вече стана ясно, дървеният мост на Песнопой е в негодно за ползване състояние, а понтонният мост на Иван Вазово е в същото състояние.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина