Засилват контрола върху домашните птици в Хисарско, заради опасност от инфлуенца

Автор: Plovdiv Now 5076
Засилват контрола върху домашните птици в Хисарско, заради опасност от инфлуенца

В Община Хисаря е постъпила заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив относно усложнената епизоотична обстановка при домашните птици и непосредствена опасност от разпространение на инфлуенца в Хисарско.

В тази връзка официалните ветеринарни лекари от отдел „Здравеопазване на животните“ при ОДБХ – Пловдив в срок до 08.01.2021 г. ще извършат проверки на всички населени ферми за патици мюлари за наличие на птици на открито и спазване на мерките за биосигурност и представят доклад за констациите от тях.

Официалния контрол в предприята, извършващи клане на домашни птици да се извършва както следва:

- Официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) да извършват стриктен предкланичен преглед на птиците, предназначен за клане и следкланичен преглед на птичите трупове.

- При необичайно завишена смъртност на птиците, пристигащи за клане ОВЛ незабавно да информира Директора на ОДБХ.

- ОВЛ да следят ежедневно за механично почистване и дезинфекция на транспортните средства, като веднъж седмично документират събитието чрез съставяне на констативен протокол.

- С цел верификация ефективността на почистването и дезинфекцията на транспортните средства за превоз на птици ОВЛ да вземат проби по официален контрол за изпитване за наличие на жизнеспособни Колиформи. Веднъж седмично да се взема проба поне от 5 повърхности. Пробите се вземат в присъствието на представител на собственика на транспортното средство и се изследват в лаборатория на БАБХ.

  Община Хисаря препоръчва:

- Да не се отглеждат на открито домашни птици от всички видове и категории до отмяна на горецитираната Заповед на ОДБХ;

- Да не се допуска излизане на домашни птици извън дворовете;

- Да се създават при възможност условия за разделно отглеждане в дворовете на домашни патици и гъски от други домашни птици;

- Да не се пипат умрели домашни или диви птици с голи ръце;

- Да се избягва прекия контакт с повърхности, замърсени от птичи екскременти;

- При съмнение на заболяването и/или при настъпила смърт на домашни птици незабавно да се информира ветеринарния лекар и Кмета на Общината.

Източник: Община Хисаря

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина