Високоскоростен WiFi изграждат с европари в Хисаря

Автор: Валерия Василева 3455
Високоскоростен WiFi изграждат с европари в Хисаря

Хисаря е сред пловдивските общини, които ще получат ваучери за безплатен интернет. Финансирането е в размер 15 000 евро, информират от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Градът е сред 8-те пловдивски общини, одобрени по инициативата WiFi4EU. Финансиране за изграждането на високоскоростна мрежа ще получат и общините Пловдив,  Перущица, Асеновград, Стамболийски, Марица, Раковски и Садово.

Подобен тип финансиране ще получат 130 общини из цяла България. Със средствата те трябва да осигурят безплатна мрежа на обществени места. До края на годината администрациите ще подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Двеста и петнадесет български общини са кандидатствали за финансиране в рамките на обявения през месец ноември конкурс. Класиралите се на първите места са подали документите си в първите 10 секунди от отварянето на онлайн конкурса. При класирането важал принципът "първи по време - първи по право". 

Общото финансиране на българските общини е 1 695 000 евро, което представлява приблизително 4.04% от бюджета, заделен за конкурса. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина